Böngryta med pasta och persiljepesto
vegetariska recept hemlagad pesto närodlat En varm mustig gryta med mycket smak och färg är gott när kylan inte riktigt vill ge sig. Sätt extra sprätt på den enkla böngrytan med hemlagad närodlad persiljepesto. Då blir den vegetariska maten som läckrast och mest hälsosam.
Gör så här
Skala morot, lök och vitlök. Skär morötterna, vitlöken i tunna slantar och grovhacka löken. Strimla stjälksellerin.
Fräs grönsakerna i oljan och använd en gryta som rymmer hela rätten.
Tillsätt bönor, tomatspadet, salt och vatten. Koka upp. Tillsätt pastan och koka tills pasta och morötterna är mjuka.
Vänd ner de hela tomaterna och koka upp igen. Smaka av, det kan behövas mer salt.
Servera med en klick persiljepesto som du gör så här: Mixa persilja, riven ost och olivolja till en fast smet.
Avsluta med en banan eller annan favoritfrukt i säsong. Eller en tallrik råkost.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Vita bönor torkade kokta   1,25 dl
  Pasta makaroner spaghetti   50 g
  Morot   0,5 st
  Lök gul röd   0,25 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Stjälkselleri   50 g
  Olivolja   0,5 msk
  Tomater hela konserv m lag gärna körsbärstomater   200 g
  Vatten   1,25 dl
  Salt   0,38 tsk
  Persiljepesto:  
  Parmesanost riven fett 30 %   0,25 dl
  Persilja blad   0,38 dl
  Olivolja   0,75 msk
  Tillbehör:  
  Banan   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 22,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,4 g Max 9 g
Kolhydrater 94 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 76 mg Min 22 mg
Folat 207 mcg Min 120 mcg
Järn 5,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3,3 mg Min 2,7 mg

Vegantips och helt vegetariskt recept: Ersätt osten med några matskedar pumpafrön och lite mer olja, rivet citronskal förutom vitlök och persilja.
Istället för hemlagad persiljepesto kan du servera färdig pesto eller låta var och en riva ner lite god ost i sin gryta.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se