Tysk brukar man kalla potatissallad som istället för gräddfil och majonnäs blandas med koncentrerad buljong, olja och syrade grönsaker. Här har vi gett potatisen extra smak med pressad vitlök, kapris och rejält med persilja.
Gör så här
Skrubba potatisen om den är färsk. Koka vinterpotatisen med skal.
|
Rör ihop marinaden: Lös upp buljongen i kokande vatten. Tillsätt olivolja, gurkspad, senap och svartpeppar. Pressa i vitlök.
|
Skala potatisen medan den är varm. Skär i bitar direkt ner i en skål.
Häll över marinaden med potatisen är het.
Skölj och strimla löken och persiljan.
Strimla gurkan.
Vänd ner det gröna med kaprisen i potatisen
|
Servera potatisen ljummen eller avsvalnand med någon skiva skinka, tomatklyftor och senap.
Knäckebröd med bordsmargarin eller smör till den hungrige.
|
Om det är bärsäsong: Fresta med färska jordgubbar, hallon, blåbär serverad i tallrik med mjölk eller lite glass. Hemkokt kräm är inte heller fel.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Potatis
|
250
g
|
|
|
|
Purjolök
|
50
g
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,38
dl
|
|
|
|
Ättiksgurka u lag
|
0,75
dl
|
|
|
|
Kapris
|
0,25
dl
|
|
|
|
Marinad:
|
0
|
|
|
|
Grönsaksbuljong
|
2,5
g
|
|
|
|
Vatten, kokande
|
0,25
dl
|
|
|
|
Olivolja
|
0,75
msk
|
|
|
|
Spad från gurkan
|
0,75
msk
|
|
|
|
Senap fransk
|
0,5
msk
|
|
|
|
Svartpeppar
|
0,5
krm
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Gris skinka rökt fett 6 %
|
75
g
|
|
|
|
Tomat
|
1
st
|
|
|
|
Tillbehör:
|
0
|
|
|
|
Senap svensk
|
0,13
dl
|
|
|
|
Knäckebröd, råg, fullkorn
|
1
bitar
|
|
|
|
Bordsmargarin eko
|
1
tsk
|
|
|
|
Efterrätt:
|
0
|
|
|
|
Jordgubbar
|
0,5
l
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
2
dl
|
|