Ugnstekt öring med dillpesto
En fin öring eller mindre lax tillhör bland de allra läckraste fiskarna tycker jag. Rimma den gärna en stund och stek den sedan försiktigt i ugnen.
En örtröra med intensiv smak av dill och en rimmad gurka är den perfekta smaksättningen. Servera också med kokt gärna pressad potatis och kokta grönsaker t.ex. ärter eller bönor av något slag.
Gör så här
Börja med att ta ur fisken. Skär av huvudet och skär bort ryggbenet till 2 filéer. Var också noga med att ta bort ben som blivit kvar. Skölj fisken. Strö över salt och peppar. Lägg på ett ugnssäkert fat.
Värm ugnen till 200 grader och gör den rimmade gurkan under tiden. Skölj gurkan och skär den i kvartar. Strö över saltet, socker och rör om.
Stek laxfiléerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kolla i tjockaste delen att köttet är i det närmaste fast och ljust – fisk steker efter så fisken behöver inte var absolut genomstekt.
Mixa ihop strimlad salladslök med dill och olja till en mörk grön pösande pesto.
Servera den avsvalnande fisken på ett fat med salladsblad, rimmad gurka och dillpesto. Pressad kokt potatis och kokta gröna bönor eller ärter är gott till.
Avsluta denna festmåltid med en fruktsallad på säsongens frukter. Skölj äpple och päron. Skala bananerna och apelsinen. Skär frukten i små bitar. Varva med russin i en skål. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna till det får en anings färg. Grovhacka nöttrena och servera dem vid sidan om så att även nötallergiker kan njuta av fruktsalladen.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Öring svensk älvöring   150 g
  Salt   0,25 tsk
  Peppar   0,25 krm
  Tillbehör:  
  Gurka   0,13 st
  Salt   0,13 tsk
  Socker   1,25 g
  Dill, grovt hackad   0,38 dl
  Gräslök eller salldslök, grovt hacka   1,25 msk
  Rapsolja   0,13 dl
  Huvudsallat   0,13 st
  Potatis   200 g
  Gröna bönor frysta eller färska   62,5 g
  Fruktsallad:  
  Äpple eller nektarin   0,5 st
  Banan   0,5 st
  Russin   18,75 g
  Hasselnötter   12,5 g
  Apelsin eller 2 dl färska bär   0,5 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 760 kcal 625 - 875 kcal
Protein 42 g 19 - 38 g
Fett 24,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,5 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 132 mg Min 22 mg
Folat 169 mcg Min 120 mcg
Järn 3 mg Min 3,8 mg
Zink 2 mg Min 2,7 mg

Fruktsalladen blir extra god om den får stå och dra en stund i kylskåp innan serveringen...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se