Pytt på bönor, havre och grönt
Fräs snabbt ihop en nästan vegetarisk pytt av mathavre, röda bönor från burk och frysta eller färska gröna bönor. Vill du äta helt vegetariskt hoppar du över ägget och ersätter med en extra näve röda bönor.. Har du en rest av kokt mathavre eller andra gryn är detta en bra bonusrätt.
Gör så här
Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen. Räkna med 3/4 dl per portion. Eller tag en rest av mathavre eller andra gryn.
Hacka lök och vitlök. Dela de gröna bönorna i mindre bitar.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Använd gärna nonstick panna. Fräs löken någon minut. Tillsätt mathavren, de avrunna röda bönorna och haricots vertsen. Fräs tills pytten är riktigt varm. Smaka av med örtsalt.
Servera med ägg (gula eller stekt), ketchup och strimad rå lök, om du gillar det.
Duka fram knäckebröd och bordsmargarin och smör till den hungrige. Ett äpple eller annan frukt eller bär i säsong smakar gott som avslutning.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Mathavre, 3/4 dl per portion   56,25 g
  Lök gul röd   0,5 st
  Vitlök   0,5 g
  Rapsolja   0,75 msk
  Röda bönor torkade kokta u salt   1 dl
  Gröna bönor frysta eller färska   62,5 g
  Örtsalt   0,25 tsk
  Ägg ekologiskt   1 st
  Lök gul   0,25 st
  Ketchup tomat   1 msk
  Tillbehör:  
  Knäckebröd, råg, fullkorn   1 bitar
  Bordsmargarin krav   1 tsk
  Övrigt:  
  Äpple m skal eller annan frukt i säsong   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 680 kcal 625 - 875 kcal
Protein 25 g 19 - 38 g
Fett 24,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,3 g Max 9 g
Kolhydrater 80 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 35 mg Min 22 mg
Folat 253 mcg Min 120 mcg
Järn 6,9 mg Min 3,8 mg
Zink 4,1 mg Min 2,7 mg

Andra gryn och korn smakar också gott som pytt med lök och bönor.
Det som inte gillar ketchup byter till sojasås och kanske lite sweet chili...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se