Laxsoppa på en spik
Koka soppa på ett laxskrov eller ta vara på rester av kokt lax. Ungefär 250 g eller vad som blir kvar på ett "laxskrov" är lagom.
Gör så här
Lägg laxskrovet i en kastrull. Häll på vatten så att det knappt täcker. Tillsätt salt och peppar. Låt koka försiktigt till fiskköttet lossar från huvud och ben.
Förbered rseten av soppan under tiden: Skala och slanta moroten. Skala och strimla potaisen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla bladsellerin. Strimla zucchinin Fräs grönsakerna utom zucchini och ärter lätt i olja.
Rensa fisken. Ta hand om fiskköttet. Sila buljongen genom en trådsil; ta inte med den grumliga bottensatsen
Häll fiskspad och vin över grönsakerna. Låt koka tills grönsakerna börjar mjukna. Låt zucchini och ärter/bönor koka med de sista minutrarna. Lägg också i dillfrön men spar de färska/frysta dillen. Smaka av; det kan behövas mer salt och peppar. Tillsätt fisken och låt allt bara bli varmt. Strö över dillströn.
Till den hungrige: Servera soppan med dubbla varma mackor gräddade i våffel- eller smörgåsjärn; Bred bordsmargarin på fyra skivor, lägg på ost. Täck med skivor av bröd bredda med tomatpuré och en doft oregano. Grädda gyllenbruna. Avsluta med en färsk frukt.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Lax kokt eller laxskrov   62,5 g
  Vatten   1,25 dl
  Salt   0,25 tsk
  Svartpepparkorn   1,25 st
  Morot   0,25 st
  Potatis   1,25 st
  Lök gul   0,25 st
  Vitlöksklyfta   0,25 klyft
  Stjälk- eller rotselleri   25 g
  Rapsolja   0,25 msk
  Zucchini   37,5 g
  Gröna ärter frysta   0,75 dl
  Vitt vin torrt 12 vol. %   0,25 dl
  Salt, peppar   0
  Dill färsk/fryst eller dillfrön   0,25 msk
  Tillbehör:  
  Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska   2 skiva
  Bordsmargarin 70% berikad Krav   1 tsk
  Hårdost fett 17 %, riven   0,75 dlriv
  Tomatpuré konserv konc   15 g
  Oregano   0
  Banan   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 24 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,3 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 10 g Min 9 g
C-vitamin 61 mg Min 22 mg
Folat 136 mcg Min 120 mcg
Järn 2,7 mg Min 3,8 mg
Zink 2,9 mg Min 2,7 mg

Ta till vara så här: Frys in laxskrov dvs huvud (ta bort gälarna) och ryggben när du köper hel lax antingen du filéer den själv eller låter butiken göra det. Dela skrovet i mindre bitar och frys direkt in.
När det är dags för laxsoppa gör så här: koka skrovet tills köttet lossnar. Lättast går det förstås om man kommit ihåg att plocka skrovet från frysen redan på morgonen men det även helt fryst skrov går att hantera. Har du inte vitt vin hemma så funkar även lite vinäger.
Fyll gärna på med andra grönsaker eller rotfrukter...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se