Porterstek med mustig sås och kokta grönsaker
Mustig stek, mole för många Porterstek tillhör de där rejäla husmanskosträtterna som man alldeles för sällan gör. Och som uppskattas av storätande tonårskillar och äldre "peta i maten" mostrar. Steken tar visserligen lite tid att få klar men kräver liten arbetsinstats.
Porterstek är mycket gott eller rättare sagt såsen är ljuvlig. Den gör hela rätten och visste man inte kunde man mycket väl tro att den är en trendig mexikansk mole, en bitter chokladsås.
Gör så här
Putsa bort synligt fett.Torka av köttet.
Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och morot i skivor i en kastrull som rymmer köttet. Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone täcker halva köttet.
Lägg i köttstycket. Koka i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en köttermometer mitt i köttet. Koka tills innertemperaturen är 72 grader. Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15¬–20 minuter. Eller ta upp det och slå in i smörpapper.
Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten så att det blir 1 dl per portion. Vispa ut mjölet i grädden till en slät smet. Häll spad samt mjölredning i en kastrull koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.
Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, broccolibuketter eller andra favoritgrönsaker. En klick svartvinbärsgelé är också gott till.
En sådan här festmåltid severas stilenligt med en annan svensk paradrätt; Ingefärspäron. För recept se Fest/ Söta slut
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Nöt högrev fett bortskuret   150 g
  Öl pilsner 3,5 vol. %   0,75 dl
  Svartvinbärssaft berik konc   1,25 msk
  Sojasås   1 msk
  Torkade enbär   1,25 st
  Svartpepparkorn   1 st
  Rosmarin, torkad   0,25 tsk
  Lök gul röd   0,25 st
  Morot   0,25 st
  Sås:  
  spad från steken   1 dl
  Vispgrädde fett 40 %   0,25 dl
  Vetemjöl   1,25 msk
  Tillbehör:  
  Potatis   200 g
  Morot   0,5 st
  Broccoli fryst   62,5 g
  Svartvinbärsgelé eller Lingonsylt   0,5 dl
  Ingefärspäron:  
  Päron   0,5 st
  Citron   0
  Socker   0,63 g
  Ingefära, hel färsk   7,5 g

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 770 kcal 625 - 875 kcal
Protein 39 g 19 - 38 g
Fett 22,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 11,9 g Max 9 g
Kolhydrater 92 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 110 mg Min 22 mg
Folat 148 mcg Min 120 mcg
Järn 5 mg Min 3,8 mg
Zink 9,7 mg Min 2,7 mg

Alla stekar blir bättre om de görs på bitar som väger minst 1 kilo. Så varför inte bjuda in några extra matgäster?
Recept på Ingefärspäron hittar du under Fest/ söta slut.
Att någon gång till fest äta för mycket protein och/eller mättat fett spelar ingen roll för hälsan. Njut!

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se