Visst kan du ersätta lammfärsen med nöt- eller älgfärs men lamm ger en alldeles speciell smak; särskilt om du spetsar till smeten med pressad citron och vitlök. Pasta och stekt zucchini är gott till.
Gör så här
Börja med lammfärsbiffarna: Kör grovt hackad lök och vitlök, havregryn, potatis, pressad citron, ägg, salt och peppar till ett fint mos i matberedaren. Låt svälla några minuter.
Rör ner köttfärsen och blanda till en slät smet. Späd med vatten om smeten känns för hård.
Forma till platta biffar.
|
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
|
Skiva zucchini i tunna skivor – gröp ur kärnorna om zucchinin är grov.
Stek snabbt och hett i olja med skivad vitlök och chili flakes. Pressa över citron, strö över lite salt och persilja.
|
Stek små biffar i medelvarm panna.
|
Servera med den nykokta pastan liksom förstås råkost eller sallad. Kanske morötter hyvlade med potatisskalare till långa band och med olja-vinägerdressing smaksatt med lite dragon.
|
Efterrätt? Passa också på att njuta av årets skörd av ekologisk småcitrus från Medelhavet.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Lamm färs fett 12 %
|
100
g
|
|
|
|
Lök gul röd, liten
|
0,13
st
|
|
|
|
Vitlöksklyfta,
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Havregryn
|
1,25
msk
|
|
|
|
Potatismjöl
|
0,25
msk
|
|
|
|
pressad citron
|
0,13
dl
|
|
|
|
Ägg ekologiskt
|
0,25
st
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Svartpeppar
|
0,25
krm
|
|
|
|
Rapsolja
|
0
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Zucchini eller annan grönsak i säsong
|
0,38
st
|
|
|
|
Vitlöksklyfta
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Chili flakes
|
0,25
krm
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Citron, färskpressad
|
1,25
msk
|
|
|
|
salt
|
0,13
tsk
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,25
dl
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Pasta makaroner spaghetti
|
100
g
|
|
|
|
Morot
|
1
st
|
|
|
|
Dressing olja fett ca 45 %
|
0,38
msk
|
|
|
|
Småcitrus clementin mandarin satsuma
|
1
st
|
När man steker biffar, korv, köttbullar, opanerad fisk i lite smör eller olja tar inte livsmedelt upp något extra fett. Om man förstås inte häller över fettet på slutet. Panerad fisk, fiskpinnar, schintzlar samt pannkaka däremot suger effektivt upp stekfettet.
Rädd för mättat fett? Att någon enstaka gång äta för mycket spelar inte så stor roll. Mängden mättat fett minskar om du väljer en magrare lammfärs. |
|