Varmrökt fisk med grön sås
Det händer att man får tag på riktigt fin och pinfärsk rökt röding eller annan lokalt odlad fisk. Njut den då. Rökt makrill eller böckling är inget dåligt alterntiv heller. Servera den varmrökta firren med en grön god sås av säsongens gröna blad.
Gör så här
Börja med att koka potatis och majrovor. Rensa fisken och dela i filéer.
Dags för såsen: Skölj mangold, sallad, persilja och gräslök. Skaka av vattnet och klappa gärna bladen torra mellan handdukar. Mixa bladen med en skivad vitlöksklyfta till grovt mos. Klicka i majonnäs och senap. Kör till en len sås. Späd med vatten om du vill ha en lösare konistens. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger.
Servera fisken, den kokta potatisen, majrovorna och såsen tilllsamans med inlagd gurka och knäckebröd och bordsmargarin till den hungrige.
Avrunda måltiden med snabblagad bärglass; Mixa frysta blåbär med skivad banan.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Röding urtagen varmrökt   100 g
  Potatis   200 g
  Majrova eller kålrot   75 g
  Mangold eller hel spenat   31,25 g
  Salladskål kinakål eller grön sallad   37,5 g
  Persilja blad   0,25 dl
  Gräslök   0,25 dl
  Vitlök, 1 klyfta   1,25 g
  Dressing majonnäs fett ca 60 %, 3 msk   11,25 g
  Senap svensk, 2 msk   7,5 g
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   3,75 g
  salt, peppar   0
  Gurka inlagd   50 g
  Bröd hårt råg fibrer 14,5 % Vika knäckebröd   25 g
  Bordsmargarin fett 60% berikad Krav   2 tsk
  Bärmos:  
  Blåbär frysta, 4 dl   56,25 g
  Banan   0,5 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 720 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 24 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,4 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 112 mg Min 22 mg
Folat 180 mcg Min 120 mcg
Järn 3,3 mg Min 3,8 mg
Zink 2,6 mg Min 2,7 mg


MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se