Stekt lammlever med svampfräs
För alla oss som älskar lever och särskilt lammlever är detta festmat. Lammlever har en rik men mild leversmak som passar mycket bra till svamp, purjo- och vitlök. Komplettera det klassiska tillbehöret kapris med en skiva citron. Citron ger en trevlig fräsch smak.
Gör så här
Börja med att koka mathavren-eller matkornen enligt paketet. Men öka portionsstorleken till 3/4 dl.
Skölj svampen om den är färsk. Skär svampen i grova skivor. Lägg i kastrull, lägg på lock och sätt på hög värme så att svampen får smälta i eget spad.
Snitta purjolöken, skölj mellan bladen och strimla. Skala och strimla vitlöken. Lägg i kastrullen med svamp. Ta bort locket från svampkastrullen. Låt mesta vätskan koka bort.
Tillsätt olja, persilja och smaka av med salt och peppar.
Skölj, torka av levern och skär bort stora kärl och sega hinnor. Skär på skrå till ca halvcentimeter tjocka skivor. Stek i smör på hög värme. Bränn inte men levern ska få fin färg. Salta, peppra. Drag från värmen. Låt stå en kort tid i pannan så fördelar sig värmen i levern och den blir lätt rosa men ändå genomstekt.
Blanda mathavre med fräset och servera genast med lammlever. Strö över stor, god kapris och gör som kring Medelhavet pressa citron över.
Servera med råkost och dressing. Knäckebröd till den som är hungrig. Päron eller annan frukt i säsong som avslutning.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lamm lever   400 g
  Mathavre   225 g
  Svamp färsk ( eller konserv u lag )   400 g
  Purjolök, stor bit både grönt och vitt   300 g
  Vitlöksklyftor 2 st   20 g
  Raps- eller olivolja   1,5 msk
  Persilja blad, hackade   4 msk
  salt   1 tsk
  peppar   1 krm
  Kapris eller Saltgurka u lag   1 dl
  citronklyftor   0
  Tillbehör:   0
  Råkost u dressing   400 g
  Dressing olja fett ca 45 %   4 msk
  Bröd hårt råg   100 g
  Bordsmargarin 70% berikad Krav   8 tsk
  Päron   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 800 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 29,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,2 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 88 mg Min 22 mg
Folat 2154 mcg Min 120 mcg
Järn 10,5 mg Min 3,8 mg
Zink 8,6 mg Min 2,7 mg

Stek levern försiktigt,den ska bli precis genomstekt och serveras genast.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se