MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Råraka med sparris och lax

Vår Sommar
festlig vårrätt grön sparris Nu finns den här säsongens fina gröna sparris. Inte alltid svensk men ekologisk. Servera den med en rest av kokt lax och på en grön råraka. Mums även en vanlig vardag.
Gör så här
Börja med att koka laxen, om du inte har en rest kvar. Dela i kuber. Häll på kokande vatten och 2 tsk salt per liter vatten. Koka åter upp och koka i 1 minut. Ställ på skärbräda och låt efterkoka.
Förbered sparrisen genom skära av den hårda änden.
Tina spenaten. Grovhacka bladen.
Skölj och klipp, skär gräslöken grovt.
Blanda yoghurten med en anings fransk senap + lika mycket söt senap. Pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.
Dags för rårakorna. Skala potatisen och riv fint.
Rör ihop fryst, tinad spenat med vetemjöl och uppvispade ägg. Salta och vispa till en slät smet.
Vänd ner potatisraspet.
Stek rårakorna i en blandning av rapsolja och en anings smör. Stek tills de fått vacker färg och är genomstekta.
Koka sparrisen så här: Lägg i en vid gryta. Täck med kokande vatten och 1 tsk salt + 1 tsk socker per liter vatten. Koka upp och låt småputtra några minuter.
Servera rårakorna med bitar av lax, såsen, massor av sparris och strö över gräslök, gröna oliver och kapris.
Avsluta med banan eller annan frukt i säsong. Eller bjud på en efterrätt. En vardagsdessert kanske.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax, filé   250 g
  Sparris grön el vit   500 g
  Gräslök   1 dl
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   1,5 dl
  Senap fransk   1 tsk
  Senap svensk   1 tsk
  Vitlök   1 klyft
  Salt, peppar   0
  Rårakor:  
  Potatis   750 g
  Spenat fryst   125 g
  Vetemjöl berikat   3 msk
  Ägg ekologiskt rått   3 st
  Salt   0,5 tsk
  Rapsolja   2 msk
  Smör fett 80 %   1 msk
  Tillbehör:  
  Oliver gröna inlagda   12 st
  Kapris, stor   1 dl
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 730 kcal 625 - 875 kcal
Protein 33 g 19 - 38 g
Fett 30,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,7 g Max 9 g
Kolhydrater 76 g Min 75 g
Fibrer 10 g Min 9 g
C-vitamin 106 mg Min 22 mg
Folat 312 mcg Min 120 mcg
Järn 3,7 mg Min 3,8 mg
Zink 3,3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan?Gör rårakan med sojamjöl eller äggersättning, det finns bra sådan om än inte ekologisk. Servera med en näve aramealger och använd yoghurt av havre eller soja. Helt annorlunda men ändå mycket gott.
Självklart går det lika bra om än inte ännu bättre med nässlor eller grönkål som spenat...

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair