MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Auels sötpotatissallad

Vår Sommar Vinter
 Auelscoffee sallad sötpotatis granatäpple På Aules café på Tensta konsthall (norra Stockholm) får man ibland en läcker sallad på sötpotatis med tydlig sötma, kryddig linsröra, salt fetaost och bittra granatäppelkärnor. Suverän kombination! Här har vi försökt att återskapa matminnet...
Gör så här
Sötpotatisen kan antingen kokas och sedan skalas. Nästan godare är att skala potatisen, skära den i klyftor och droppa över lite rapsolja. Sätt in i kall ugn inställd på 200 grader. Efter 15 - 20 minuter är potatisen mjuk.
Gör linsröran. Skölj noga de röda linserna i många vatten tills allt skum försvunnit.
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem fint. Fräs med kryddblandningen i oljan.
När det börjar dofta, häll på de sköljda linserna och 4-5 dl vatten. Koka på svag värme tills linserna är mjuka men inte mosiga. De kan behövas mer vatten.
Skär granatäpplet i halvor. Slå halvorna hårt, med snittytan ned, mot en skärbräda så brukar kärnorna lossna. Man kan också peta loss dem från de vita hinnorna.
Smaka av med tomatpuré, pressad apelsin eller citron, salt och kanske mer av kryddblandningen.
Skölj rucola- eller andra blad noga. Låt rinna av.
Fördela sötpotatisen på ett stort fat eller gör portionstallrikar. Klicka över linsröran. smula över fårosten och strö över granatäpplekärnorna. Sprid de gröna bladen runt om över fatet.
På bilden serverar vi sötpotatisen med äkta injera (jäst Etiopiskt tunnbröd av teffmjöl) som finns i specialbutiker och ramslöksblad. De kan ersättas med svenskt tunnbröd, helst fullkorn, och andra lite bittra blad som rucola eller färsk spenat.
Avsluta med en färsk frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Sötpotatis   800 g
  Linser röda torkade   2 dl
  Vitlök   2 klyft
  Rapsolja   3 msk
  Etiopisk kryddblandning   1,5 tsk
  Vatten   4 dl
  Tomatpuré konserv konc   2 msk
  Apelsinjuice färskpressad   2 msk
  Fetaost fett 25 %   150 g
  Granatäpple   1 st
  Rucolasallat   70 g
  Tunnbröd mjukt   4 st litet
  Apelsin   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 790 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 21,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,2 g Max 9 g
Kolhydrater 115 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 109 mg Min 22 mg
Folat 306 mcg Min 120 mcg
Järn 5,5 mg Min 3,8 mg
Zink 4,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt fårosten mot tofu som du rimmat i en kraftig saltlake eller marinerat i sojasås. För bästa smak ska tofun ha en tydlig sälta.
Etiopisk kryddblandning, Ethiopian berbere finns färdig att köpa. Styrkan varierar. Den innehåller alltid chilipeppar, kanel, nejlika, kardemumma, ingefära, kummin och ibland paprika, gurkmeja och fänkål. Det är lätt att göra egen. En mild variant får du om du blandar en del av varje krydda och två delar chili.

 


Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat