MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Var dags fruktsallad

Vår Sommar Höst Vinter
Svarta vinbär närodlat i säsong Fruktsallad på säsongens bär och frukter smakar alltid fräscht och gott som efterrätt eller festligt mellanmål. Att det är nyttigaste efterrätten behöver väl knappast påpekas. Variera efter tycke och tillgång.
Gör så här
Skölj all färsk frukt och även färska bär. Skala bananen.
Repa vinbären eller tina de frysta något genom att breda ut dem på ett fat.
Skär frukten i bitar, gärna i lite olika former.
Skär aprikoserna i strimlor.
Varva frukt och bär i portionsformar eller i en stor skål.
Låt gärna vila svalt en stund innan servering.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Äpple m skal   2 st
  Banan   1 st
  Plommon   5 st
  Svarta vinbär   2 dl
  Aprikoser torkade   8 st
Näringsämne Mängd
Energi 145 kcal
Protein 1 g
Fett 0,6 g
Mättade fettsyror 0,2 g
Kolhydrater 30 g
Fibrer 7 g
C-vitamin 54 mg
Folat 16 mcg
Järn 1,3 mg
Zink 0,3 mg

Beräkna ungefär 2 frukter per portion. Ett par sorter ger skiftande tuggmotstånd, färg och smak.
Svarta vinbär är i särklass det bär som innehåller mest av Vitamin C (3 ggr gånger så mycket som apelsiner) och mer kalcium än keso. Här finns också Vitamin E som bevarar nyttiga fettsyror från att förstöras. Den rödsvarta färgen innehåller antocyaniner men också betakaroten som stärker hjärta, kärl och hud och lutein som skyddar ögats gula fläck mot åldersförändringar

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang