MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Pytt med morot och zucchini

Vår Sommar Höst Vinter
bonusmat rester rotfrukter rabarber Julskinka över? Eller har du rester på korv, kassler? Bönor är också ett alternativ. Även inkokt lax är gott i en pytt med antingen av råa eller kokta rotfrukter och potatis. Lök förstås och gärna någon annan grönsak som zucchini eller paprika för fin färg och smak. Stekt ägg eller äggulor vill de flesta han till sin pytt...
Gör så här
Börja med att skala löken och skär i fin bitar.
Skala och tärna potatis och morot, om de inte redan är kokta.
Skölj och skär zucchini i små bitar, skär bort "kärnhuset" först om kärnorna är stora.
Skär skinkan i lika stora bitar.
Hetta upp ungefär hälften 2 msk av oljan i en stor stekpanna. Stek på potatis och lök på svag värme under omrörning. Verkar potatis,en och moroten brännas, stänk över lite kallt vatten.
Gör en lite annorlunda sallad medan rotfrukterna steks: Skiva kokta och skalade rödbetor. Fördela på ett fat. Ringla över en aning olja, pressad citron och raspa över lite pepparrot.
Värm resten oljan i en annan stekpanna (om möjligt) stek löken någon minut. Höj temperaturen rejält och blanda i zucchini och skinka. Stek bara några minuter.
Blanda ihop potatis, morot med resten när rotfrukterna mjuknat. Salta och peppra. Strö över hackad persilja.
Servera med stekta ägg eller äggulor.
Behövs en efterrätt? Eller räcker det med en frukt eller bär i säsong? En läcker och lätt vår- och försommar efterrätt är rabarberkompott med rostat strössel av mandel och kokos. Länk till recept finns här
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Gris skinka rimmad el julskinka kokt fett 4,5 %   200 g
  Lök gul   2 st
  Potatis   7 st
  Morot   2 st
  Zucchini squash courgette   400 g
  Rapsolja   3 msk
  Persilja blad   4 msk
  Ägg ekologiskt rått   4 st
  Rödbeta, kokta   4 st
  Rapsolja   1 msk
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Pepparrot   15 g
  Salt, svartpeppar   0
  Rabarberkompott:  
  Rabarber   15 dl
  Socker   1 dl
  Sötmandel torkad   4 msk
  Kokosflingor torkade   2 msk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 695 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 29,3 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,8 g Max 9 g
Kolhydrater 72 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 97 mg Min 22 mg
Folat 228 mcg Min 120 mcg
Järn 3,9 mg Min 3,8 mg
Zink 4,3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Veganska biffar, korv eller tofu kan man förstås också ha i en pytt. Och svamp! Även här är det fantasin som begränsar.
På hösten och vintern är kokta äpplehalvor ett bra alternativ till rabarber för den som vill ha efterrätt...

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair