MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Linssoppa för stressade

Vår Höst Vinter
linssoppa färdig kokta linser snabbmat Koka soppa på ett eller ett par paket färdigkokta linser, ett paket färdig grytbas med grönsaker och asiatiska kryddor samt en näve purjolök. Enklare än så här kan det knappast bli. Sätt guldkant på sopptallriken med färsk basilika, en klick yoghurt och en ask små söta körsbärstomater som tilltugg.
Gör så här
Häll av spadet från linserna.
Snitta purjolöken längs med, skölj mellan bladen. Skär i tunna skivor.
Hetta upp oljan. Fräs purjolöken tills den mjuknat.
Häll på linserna och grytbasen. Späd med vatten till lagom soppkonsistens.
Låt puttra under lock tills purjolöken är mjuk.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick matyoghurt, generöst med basilikablad samt körsbärstomater.
Duka fram bröd, bordsmargarin och ost till den hungrige.
Avsluta med banan eller frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Linser torkade hemkokta eller paket   5 dl
  Purjolök, mellanstor   0,5 st
  Rapsolja   2 msk
  Färdig grytbas av grönsaker, kryddig   3,5 dl
  Vatten   0
  Salt, peppar   0
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   2 dl
  Basilika, färsk   1 dl
  Småtomater röda typ körsbärstomat   250 g
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Bordsmargarin eko   8 tsk
  Hårdost fett 17 %   8 skiva
  Banan eller frukt i säsong   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 25,3 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,9 g Max 9 g
Kolhydrater 89 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 98 mg Min 22 mg
Folat 353 mcg Min 120 mcg
Järn 5,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan?: Toppa soppan med hackade cashewnötter, gärna mixade med en aning vatten till cashewgrädde. Byt koosten på mackan till en vegovariant eller en klick jordnötssmör.
Krydda soppan med extra curry eller klassisk linssoppesmak av vitlök, spiskummin och citron.
Självklart kan du göra din egen grytbas av kokta grönsaker, tomatpuré och lök.

 


KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair