MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Linssoppa i svart och vitt

Vår Sommar Höst Vinter
2015 års linssoppa linsoppansdag Den 12 april på "Livdagen" firar vi alla vänner av linssoppa LINSSOPPANS DAG. Linssoppor är läckra, livgivande, klimatsmarta och kan kokas på många sätt. Här kommer 2015 års variant. Självklart kan du också fira Linssoppans dag på måndag den 11 eller någon annan dag om det passar bättre...
Gör så här
Skölj linserna noga, gärna genom att lägga dem i en trådsil och spola igenom med kallt vatten.
Häll linserna i en kastrull och fyll på med lika mycket vatten. Tillsätt buljongen. Småkoka under lock i 15 minuter. Fyll på med mer vatten om det behövs.
Skala lök, vitlök och morot. Hacka löken, skiva vitlöken tunt och skär moroten i slantar.
Fräs lök, vitlök och morot i rapsolja några minuter i en gryta som rymmer hela soppan.
Häll de halvt kokta linserna från kastrullen i grytan med grönsaker. Häll också i tomatkrosset. Låt sjuda under lock i 15 minuter.
Skölj och skär zucchini i halvmånar. Blanda ner i soppan tillsammans med fänkålsfröna. Späd med mer vatten om det behövs.
Koka soppan tills linser och grönsaker är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Låt var och en toppa med smulad fårost och rejält med basilikablad.
Bröd till den hungrige och en apelsin eller annan frukt i säsong som avslutning.
Vill du baka eget matbröd? Pröva receptet med linfröbullar.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Linser torkade, svarta beluga, puy   2 dl
  Lök gul   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Morot   1 st
  Rapsolja   3 msk
  Vatten   0
  Zucchini squash courgette   300 g
  Fänkåls- eller anisfrön   2 tsk
  Tomater krossade konserv m lag   500 g
  Salt, peppar   0
  Fetaost fett 25 %   150 g
  Basilika, färsk   1 dl
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Bordsmargarin eko   8 tsk
  Apelsin   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 670 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 27 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,7 g Max 9 g
Kolhydrater 75 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 124 mg Min 22 mg
Folat 328 mcg Min 120 mcg
Järn 6,1 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan?Tofu eller mosad avokado med lite olivolja är en bra ersättning för fetaost.
Linssoppa är bra bonusmat: Koka den på de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Blanda gärna svarta puylinser med vanliga gröna eller röda skalade. Tänkt bara på att röda kokar mjuka på 10-15 minuter. Ratatouille smakar bra istället för krossade tomater. Några deciliter Ajvar relish är ett annat alternativ.
Fler linssoppor hittar du på MUMS.

 


Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt