MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Ärtbiffar goda gröna

Vår Sommar Höst Vinter
närodlade ärtbiffar veganmat svenskt Hemlagade vegobiffar blir ofta läckra. Svårt är dock att få till en fast och "smulfri" konsistens. Mixa bästa vegobiffarna görs av svenska ekologiska gula ärter, kokt potatis och smaksätts med lök, bladgrönt och kryddor. Hälsosamt och mycket läckert.
Observera att ärterna måste blötläggas först.
Gör så här
Skölj av ärterna och lägg dem i blöt i dubbel mängd vatten. Låt ligga i blöt i minst 18 timmar gärna 24 timmar.
Häll av blötläggningsvattnet och spola gärna av ärterna. Låt rinna av. Häll i liten matberedare med kniv eller stor mixer. Observera att ärtorna inte ska kokas.
Skölj purjolöken, strimla grovt. Skölj och grovhacka persiljan/koriandern. Lägg i skålen med ärter.
Skala och pressa i vitlöken.
Mät upp och tillsätt potatismjöl, salt och alla kryddor.
Kör till mos. Späd eventuellt med någon matsked vatten om smeten känns för torr. Låt smeten vila kallt i cirka 30 minuter.
Gör salladen: Skölj och grovhacka tomat och paprika. Finhacka löken. Lägg i en skål. Strö över lite örtsalt. Ringla över olivoljan
Gör dressingen: Mät upp matyoghurt, majonnäs, curry och tomatketchup kryddorna i en skål. Pressa i vitlök om du gillar det. Smaka av.
Koka bulguren enligt anvisningar på paketet.
Hetta upp olja i en stekpanna. Forma ärtsmeten till ganska små platta biffar. Stek i knapp medelvärme till vacker färg. Kolla att biffarna smakar "genomkokt".
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Gröna el gula ärter torkade   2,5 dl
  Purjolök, strimlad   1 dl
  Potatis kokt m skal   1,5 st
  Persilja, koriander blad   1 dl
  Vitlök   1 klyft
  Potatismjöl el potatisgryn   1 msk
  Salt   1 tsk
  Spiskummin   1 tsk
  Kanel   0,5 tsk
  Chilipeppar   1 krm
  Rapsolja   3 msk
  Bulgur, eko   3 dl
  Sallad:  
  Tomat   2 st
  Paprika röd   1 st
  Lök röd   1,5 st
  Örtsalt   0,5 tsk
  Olivolja extra jungfruolja   1 msk
  Dressing  
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   1,5 dl
  Majonnäs fett 88 %   3 msk
  Curry   2 tsk
  Ketchup tomat   3 msk
  Vitlök   1 klyft
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 770 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 27,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,4 g Max 9 g
Kolhydrater 96 g Min 75 g
Fibrer 21 g Min 9 g
C-vitamin 111 mg Min 22 mg
Folat 121 mcg Min 120 mcg
Järn 10,7 mg Min 3,8 mg
Zink 6,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan?: Biffarna är helt veganska och dressing kan också göras på soyoghurt. Ett annat alternativ är avokadomos.
Hemligheten bakom dessa biffar är att ärterna bara är blötlagda. Det tillsammans med kokt potatis ger en fast men inte hård konsistens. De gula ärterna kan ersättas med kikärter eller gråa, svarta linser.

 


KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair