MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Potatis- och svampgratäng

Vår Höst Vinter
svamp vegetarisk gourmé billig mat På MUMS gillar vi rätter som inte kräver kött för att kännas fulländade. Potatis- och svampgratäng är enkel festmat med massor av smak. Långt godare än det kan tyckas vid första anblicken. Klimatsmart och billigt dessutom.
Gör så här
Börja med lök och svamp. Skala och hacka löken och vitlöken grovt.
Färsk svamp: Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar eller skivor. Torkad svamp bör blötläggas minst 2 timmar i förväg. Förvälld eller fryst svamp kan användas som färsk.
Lägg svamp och lök i en kall panna. Sätt på högsta värme och lägg på lock. När svampen vätskat sig, tag av locket och låt det mesta av vätskan koka bort. Rör i några matskedar olja.
Värm ugnen till 225 grader.
Pensla pajformen med någon matsked olja.
Skala potatisen och skär den i tunna, tunna skivor. Täck pajformens sidor och botten med en del av potatisen. Strö över 0.5 tsk salt.
Lägg i hälften av svampen. Ta med svampspadet. Täck med ett tunt lager potatis. Häll på mer svamp. Täck med resten av potatisen.
Vispa ihop ägg, mjölk och 1 dl riven lagrad ost. Vispa också resten av saltet, svartpeppar och timjan. Häll äggsmeten över gratängen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, lägg på halverade tomater, strö över lite riven ost och grädda i ytterligare ca 15-20 minuter tills äggsmeten stelnat i mitten, potatisen är mjuk och pajen fått fin färg.
Servera med en krispig och pigg sallad som italiensk sallad med fänkål, kålrabbi och apelsin. Duka också fram bröd till den hungrige.
Avsluta med färsk frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Potatis   1000 g
  Lök gul röd   2 st
  Vitlök, inte nödvändigt   2 klyft
  Karl-Johan eller annan färsk/fryst svamp   350 g
  Rapsolja   3 msk
  Hårdost fett 26 %, lagrad   2 dl riven
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   4 dl
  Ägg ekologiskt rått   4 st
  Salt   1,5 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Timjan   1,5 tsk
  Småtomater röda typ körsbärstomat   8 st
  Tillbehör:  
  Kålrabbi   200 g
  Fänkål   1 st
  Apelsin   1 st
  Oliver gröna svarta inlagda   12 st
  Olivolja extra jungfruolja   1,5 msk
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 735 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 30,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,8 g Max 9 g
Kolhydrater 78 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 169 mg Min 22 mg
Folat 187 mcg Min 120 mcg
Järn 4,6 mg Min 3,8 mg
Zink 3,7 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan ?Använd osötad växtdryck istället för komjölk och gör en äggstanning antingen med sojamjöl eller "No Egg" (äggsubstitut) och smaksätt med vegetarisk ost.
Den färska svampen kan bytas mot 50 g (ca 4-5 dl) torkad svamp. Blötlägg i minst 2 timmar.

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair