Börja med lök och svamp. Skala och hacka löken och vitlöken grovt.
|
Färsk svamp: Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar eller skivor. Torkad svamp bör blötläggas minst 2 timmar i förväg. Förvälld eller fryst svamp kan användas som färsk.
|
Lägg svamp och lök i en kall panna. Sätt på högsta värme och lägg på lock. När svampen vätskat sig, tag av locket och låt det mesta av vätskan koka bort. Rör i några matskedar olja.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Pensla pajformen med någon matsked olja.
|
Skala potatisen och skär den i tunna, tunna skivor. Täck pajformens sidor och botten med en del av potatisen. Strö över 0.5 tsk salt.
|
Lägg i hälften av svampen. Ta med svampspadet. Täck med ett tunt lager potatis. Häll på mer svamp. Täck med resten av potatisen.
|
Vispa ihop ägg, mjölk och 1 dl riven lagrad ost. Vispa också resten av saltet, svartpeppar och timjan.
Häll äggsmeten över gratängen.
|
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, lägg på halverade tomater, strö över lite riven ost och grädda i ytterligare ca 15-20 minuter tills äggsmeten stelnat i mitten, potatisen är mjuk och pajen fått fin färg.
|
Servera med en krispig och pigg sallad som italiensk sallad med fänkål, kålrabbi och apelsin. Duka också fram bröd till den hungrige.
|
Avsluta med färsk frukt i säsong.
|