MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Öppen omelett

Sommar Höst
fritata zucchini mangold vegansk omelett Öppen omelett är en svensk husmanskosträtt som på italienska heter fritata. Fyll den gärna med en rest av kokt potatis och det som finns av när- eller härodlade ekologiska grönsaker.
Gör så här
Börja med att skala potatisen och skär i bitar.
Förbered alla grönsaker: Snitta purjolöken, skölj mellan bladen och skär i strimlor. Skiva zucchini, ta bort kärnor om den är grov. Skölj av mangolden, låt rinna av och strimla stjälkarna om de är grova. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
Hetta upp oljan i en stor stekpannan eller två mindre (om ni är fyra som ska äta). Fräs purjo, lök, mangoldstjälkar och zucchini några minuter tills de mjuknat utan att ta färg.
Riv mangolden grovt blanda ner den i stekpannan och låt den "smälta" något.
Vänd också ner potatisen i stekpannan. Låt allt bli riktigt varmt. Sänk värmen.
Vispa upp äggen med salt och peppar.
Häll smeten över grönsakerna. Peta med en gaffel så att smeten "rinner" ner och stelnar.
När smeten stelnat är det dags att garnera med oliver.
Servera med grovt brytbröd och avsluta med en svalkande melonskiva.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt   8 st
  Potatis kokt m skal   8 st
  Zucchini squash courgette   500 g
  Purjolök eller salladslök   200 g
  Röd mangold småbladig färsk   250 g
  Vitlök   4 klyft
  Rapsolja   4 msk
  Salt   1 g
  Oliver gröna, svarta inlagda i vatten   1 dl
  [Tillbehör:]   0
  Vitt bröd grov baguette fullkorn surdeg   200 g
  Vattenmelon eller annan frukt i säsong   4 skiva
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 690 kcal 625 - 875 kcal
Protein 25 g 19 - 38 g
Fett 28,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,9 g Max 9 g
Kolhydrater 76 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 74 mg Min 22 mg
Folat 296 mcg Min 120 mcg
Järn 5,8 mg Min 3,8 mg
Zink 3,3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Ersätt äggen med 3 dl sojadryck, 1 dl sojamjöl och 1 dl vete- eller bovetemjöl. Vispa ihop till en smet och låt stå och svälla cirka 15 minuter. Häll liksom äggsmeten över grönsakerna. Eftervärm gärna hela stekpannan i ugnen så stelnar smeten lättare.
Självklart kan du ersätta mangolden med spenat, nässlor eller grönkål, potatisen med kokta rotfrukter och zucchinin med t.ex. paprika, tomat.
Öppen omelett är typisk bonusmat; man tager vad man haver av rester och gör något nytt och läckert.

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair