MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Bulgur med kryddiga färsbiffar

Vår Höst Vinter
ekologisk bulgur med russin chili pumpafrön Sätt extra smak och krydda på bulgurn med chili, spiskummin, örtkryddor och grönsaker såväl frysta som färska. Färsbiffar med kanel, spiskummin som är lätt grönprickiga av blad gör vardagsmaten till enkel fest.
Gör så här
Börja med att göra färssmeten: Hacka lök och gröna blad grovt, gärna i matberedare. Mät upp och häll på havregryn, potatismjöl och kryddor. Gör snabb till en smet.
Blanda ner köttfärs och pressa över citron. Klicka i färsen och kör/blanda till en smidig deg. Låt vila medan bulguren kokar.
Koka upp vatten och buljongtärning till bulgur. Dubbel mängd brukar var lämpligt men kolla på paketet. Lägg i bulgur och låt vattnet koka in.
Tvätta apelsin, riv skalet och pressa ut saften. Bland med 1 msk olja. Häll över bulgurgrynen när de kokat färdigt.
Skala och hacka löken, skiva vitlöken och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp 2 msk olja i en stör stek- eller traktörpanna. Fräs lök, vitlök och paprika lätt. Strö över chili och spiskummin.
Blanda ner grönsaksblandningen. När den är varm vänds bulgurkornen ned samt hackat kryddgrönt. Vänd ner russin. Lägg på lock och låt stå varmt.
Låt pumpafrön snabbt få färg i en torr stekpanna. Strö över bulgursalladen.
Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna. Forma färsen till stora bullar och stek till vacker färg. Häll på några matskedar vatten så att de steker igenom.
Servera med körsbärstomater eller en enkel råkost. Avsluta med äpplen eller annan frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Nöt färs fett högst 10 %   400 g
  Lök gul   1 st
  Spenat, mangoldblad, ruccola osv   3 dl
  Havregryn   0,5 dl
  Potatismjöl   1 msk
  Kanel, malen   1 tsk
  Spiskummin, malen   1 tsk
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Raps- eller olivolja   1 msk
  Bulgursallad:  
  Bulgur, eko   2,5 dl
  Apelsin   1 st
  Raps- eller olivolja   3 msk
  Lök röd   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Paprika röd   1 st
  Chili flakes   2 krm
  Spiskummin, malen   1,5 tsk
  Grönsaksblandning ärtor morötter bönor blomkål fryst   6 dl
  Russin   1 dl
  Pumpafrön squashfrön torkade   5 msk
  Tillbehör:  
  Småtomater röda typ körsbärstomat   250 g
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 720 kcal 625 - 875 kcal
Protein 33 g 19 - 38 g
Fett 28,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7 g Max 9 g
Kolhydrater 79 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 157 mg Min 22 mg
Folat 144 mcg Min 120 mcg
Järn 10,3 mg Min 3,8 mg
Zink 9,1 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Servera bulgurn med kryddiga bön- eller ärtbiffar.
För att få mycket smak på bulgurblandningen; rensa kylskåp och frys på grönsaker och grönsaksblandning. Du kanske också har rester av bulgur, kokt dinkel eller quinoa att använda som bas. Färsen blir trevligt grönprickig av en halv påse slladsgrönt, spenat eller mangoldblad. Bonusmat kallas det när "rester" blir nya delikatesser.

 


Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat