MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Rotfruktspytt

Sommar Höst Vinter
vild svamp närodlat i säsong
Gör så här
Skala potatis och rotfrukter. Skär i små kuber, bitar eller kör till strimlor i maskin. Snitta purjolöken längs med, skölj mellan bladen och strimla.
Bred ut rotfrukts- och potatisbitarna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite rapsolja.
Placera mitt i ugnen. Sätt på 250 garder. Börja ta tid. Efter 10 minuter rör om och rör i purjolöksstrimlorna.
Efter 20 minuter brukar rotfrukterna och potatisen vara mjuka. Om inte stäng av och låt eftersteka på ugnsvärmen.
Dags för svampen. Skölj om den är sandig/jordig. Skär i bitar, drygt sockerbitsstora.
Lägg i kall stekpanna. Sätt på högsta värme. Fräs under omrörning. Låt mesta vattnet koka bort. Stäng av värmen.
Klicka i smöret. Rör om och låt svampen bli knaprig. Dra från värmen.
Till köttfärsen. Lägg i kall stekpanna . Sätt på högsta värme. Mosa med en gaffel och fräs färsen tills den är genomstekt. Smaka av med soja.
Salta och peppra rotfrukterna, potatisen lätt. Smaka också av med någon örtkrydda.
Varva med köttfärs och svamp. Håll varmt medan äggen steks.
Servera med någon typ av inlagd gurka, rödbetor eller varför inte picklad rödlök.
Fresta med en fräsch fruktsallad som avslutning.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Potatis   600 g
  Kålrot, majrova   200 g
  Morot   200 g
  Röd-, polka eller gulbeta   200 g
  Purjolök   200 g
  Rapsolja   3 msk
  Kantareller   400 g
  Smör fett 80 %   1 msk
  Nöt färs fett högst 10 %   250 g
  Sojasås   2 tsk
  Salt, svartpeppar,   0
  Rosmarin, timjan eller annan örtkrydda   2 tsk
  Ägg ekologiskt   4 st
  Gurka inlagd   100 g
  Var dags fruktsallad;  
  Äpple m skal   2 st
  Banan   1 st
  Plommon   5 st
  Svarta vinbär eller andra bär, färska/frysta   2 dl
  Aprikos   8 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 29 g 19 - 38 g
Fett 28 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8 g Max 9 g
Kolhydrater 77 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 142 mg Min 22 mg
Folat 252 mcg Min 120 mcg
Järn 5 mg Min 3,8 mg
Zink 6,3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt köttfärsen mot sojafärs av något slag, det stekta ägget mot en klick hoummos. Odlade färska champinjoner, shiitake, ostronskivling är bra ersättning när det färsk vild svamp. Torkade och blötlagd svamp är mer klimatsmart.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang