MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Vörtbröd

Vår Vinter
porter traditionellt julbröd med vörtsmak Undvik julstress; börja med julbaket några veckor före jul och frys in brödet till doppardagen. Ett gott hembakt julbröd är en lättlagad och billig lyx som gör alla julbord härligt hälsosamma.
Gör så här
Mät upp och häll i degbunken: porter, vatten, rapsolja och sirap. Smula i jästen.
Mät upp och häll i alla kryddor. Smaka av degspadet. Kanske vill du ha mer av någon favoritkrydda.
Blanda också gärna i 1,5 dl torra hela dinkelkorn som legat i blöt i minst 5 timmar. Inte nödvändigt men ger bättre tuggmotstånd.
Mät upp och häll i rågmjöl samt vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt i 10 minuter, helst i maskin eller förhand men lägg då till 5 minuter.
Observera att degen är kladdig och kan behöva mer vetemjöl. Tillsätt 1 dl i taget och se vad som händer...Men själva slutdegen får inte vara hård utan ska vara seg och elastisk.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 4-5 minuter.
Häll upp degen i en oljad stor bunke (kan tyckas onödigt men det blir lättare att stjälpa upp den färdigjästa degen).
Låt jäsa under bakduk i 40-60 minuter till knappt dubbelmängd. Desto längre jästid ju bättre smak...
Häll upp på mjölat bakbord. Knåda lätt någon minut. Dela i två delar.
Låt jäsa mjölad jäskorg eller kavla ut varje del till en platta och rulla ihop till en limpa. Jäs under bakduk i cirka 45 minuter.
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en tom plåt samtidigt.
När degen snabbt lyfter sig efter ett lätt tryck med pekfingret är det dags att grädda bröden. Vält upp bröden från korgarna eller placera limporna på den heta plåten, från ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 40-50 minuter tills brödet låter ihåligt när du knackar på undersidan.
Låt svalna på galler och under bakduk.
INGREDIENSER
1 sats Uppdatera

   RåvaraMängd
  Porter eller mörkt lättöl   5 dl
  Vatten   3 dl
  Sirap mörk   1 dl
  Rapsolja   0,5 dl
  Jäst, blå, färsk   1 paket
  Ingefära, malen   2 tsk
  Pomerans, malen   2 tsk
  Kryddnejlika, malen   2 tsk
  Kardemumma, malen   1 tsk
  Koriander, malen   1 tsk
  Dinkel   1,5 dl
  Rågmjöl fullkorn, eko   9 dl
  Vetemjöl, stenmalet, eko   8 dl
  Salt   2 tsk
Näringsämne Mängd
Energi 4890 kcal
Protein 120 g
Fett 68,7 g
Mättade fettsyror 6,4 g
Kolhydrater 873 g
Fibrer 96 g
C-vitamin 0 mg
Folat 956 mcg
Järn 30,1 mg
Zink 20,8 mg

Räkna med att hela satsen, dvs, 2 bröd ger cirka 40 stora skivor bröd. Då innehåller varje brödskiva cirka 123 kcal, 3 g protein, 22 g kolhydrater varav 1,3 g tillsatt socker eller mindre än en halv sockerbit (se uträkning nedan). Järnvärdet blir 0,8 mg per skiva och varje skiva ger 24 mcg folat.
Rädd för socker och sirap i mat och bak? Vörtbröd ska smaka sött tycker många men här har vi nöjt oss med 1 dl sirap till 2 stora bröd. Kan tyckas mycket med tänk på att jästen "äter" lika mycket som sin egen vikt. Alltså 0,5 dl socker eller sirap "försvinner" under jäsningen om du använder 50 g jäst.
Istället för blötlagda dinkelkorn är blötlagda rågkärnor ett alternativ eller varför inte några deciliter kokt hel dinkel eller matvete.

 


Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.