MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Pasta med svamp och ost

Vår Höst Vinter
klimatsmart pasta med grönkål, trattkantareller Kan det bli enklare än en tallrik pasta med fräst svamp, lite grönt och hyvlad ost? Ett recept som går bra med såväl färsk, fryst eller torkad svamp. Komplettera med en matig sallad och frukt i säsong så blir måltiden inte bara läcker utan också hälsosam och klimatsmart.
Gör så här
Använder du torkad svamp lägg den i blöt minst 30 minuter innan den ska fräsas. Kolla mängd under "Tips" till vänster.
Färsk svamp rensas och skärs i bitar.
Koka pastan i saltat vatten och i enlighet med förpackningen.
Hetta upp svampen; den blötlagda i sitt vatten och den färska i torr panna.
Skölj och strimla purjolök, grönkål och tomat medan svampen kokar torr.
Ringla oljan över svampen när svampen kokat torr. Fräs några minuter under omrörning.
Vänd ner purjolök och grönkål. Fräs några ytterligare minuter.
Häll av kokvattnet från pastan och blanda ner svampfräset och tomatstrimlor. Peppra och hyvla över parmesanost.
Servera med en fräsch italiensk fänkåls- och kålrabbisallad med apelsin. Avsluta med en mandarin eller annan frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Trattkantareller, färsk, eller annan svamp färsk   15 dl
  Salt   0
  Purjolök   125 g
  Grönkål   75 g
  Tomat   1 st
  Rapsolja   2 msk
  Svartpeppar   0
  Parmesanost riven fett 30 %   100 g
  Italiensk sallad med fänkål:  
  Fänkål   1 st
  Kålrabbi   200 g
  Lök röd   1 st
  Apelsin   1 st
  Oliver gröna inlagda   12 st
  Olivolja   1,5 msk
  Tillbehör:  
  Småcitrus clementin mandarin satsuma   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 745 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 23 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,6 g Max 9 g
Kolhydrater 97 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 150 mg Min 22 mg
Folat 120 mcg Min 120 mcg
Järn 5,5 mg Min 3,8 mg
Zink 3,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt osten mot marinerad tofu i tunna skivor eller avokado i strimlor.
1,5 liter rensad färsk svamp motsvaras av 300 g färsk eller fryst svamp eller 30 g torkad.

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka