MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Rödbetsbiffar

Vår Höst Vinter
vegbiffar soja- mjölk-äggfria Saftiga, vackert röda rödbets- och mungbönsbiffarna med trevligt tuggmotstånd. Ett läckert och lättlagat alternativ till färdiga vego- eller köttfärsbiffar. Krydda efter tycke och smak.
Gör så här
Skölj mungbönorna. Låt dem ligga i blöt under natten eller dagen. De ska inte stå i kylskåp.
Koka rödbetorna med skal. Lättast är att skala dem medan de fortfarande är varma. Dela i stora bitar.
Skala löken och skär i stora bitar.
Häll av vattnet från mungbönorna.
Kör mungbönor, rödbetor, 1 dl av ströbrödet, salt, peppar och kryddor till en smet i matberedare eller mixer. Låt vila medan du förbereder tillbehören.
Riv gurkan. Salta lätt. Krama ur överflödigt vatten. Blanda med yoghurt och riven pepparrot till en sås.
Skala potatisen och koka tills den är mjuk men inte överkokt.
Fortsätt med biffarna: Forma en liten burgare av rödbetsfärsen och provstek på medelvärme tills den är genomstekt. Är den tillräckligt fast? Om inte tillsätt resten av ströbrödet. Smaka av och avgör om det behövs mer kryddor.
Stek till ganska små platta biffar. Stek gärna i rapsolja och en liten klick smör för vacker färg och yta. Stek tills biffen känns genomstekt och fast. Man kan också eftersteka i ugn eller mikro.
Dags för potatisen. Häll av kokvattnet men spar någon deciliter. Stöt till grovt mos. Vänd ner olivolja, hackad persilja, pressad vitlök, salt och lite kokvatten. Blanda ihop till ett grovt "kross".
Servera biffarna med den krossade potatisen, yoghurtsåsen, strimlad stjälkselleri eller annan råkost.
Avsluta med ett äpple eller annan frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Mungbönor torkade   2 dl
  Rödbeta, stora kokta   2 st
  Lök gul, stor   1 st
  Ströbröd   1,5 dl
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Ingefära, malen   1 tsk
  Kryddnejlika, malen   1 tsk
  Rapsolja   3 msk
  Smör fett 80 %   1 msk
  Krossad potatis:  
  Potatis   800 g
  Olivolja extra jungfruolja   2 msk
  Persilja blad   1 dl
  Vitlök   1 klyft
  Salt   1 tsk
  Tillbehör:  
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   2 dl
  Gurka   0,5 st
  Pepparrot, riven   1 msk
  Stjälkselleri   4 stjälk
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 720 kcal 625 - 875 kcal
Protein 20 g 19 - 38 g
Fett 24,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,5 g Max 9 g
Kolhydrater 94 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 99 mg Min 22 mg
Folat 400 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Hoummos är ett läckert alternativ till yoghurtsåsen. Eller varför inte italiensk bönmos med örter.
Glutenfritt? Byt till en tredjedel potatismjöl och två tredjedelar sojamjöl.
Att ha en sats blötlagda bönor i frysen gör biffarna till verklig snabbmat.
Biffarna ska vara genomstekta för bästa smak och näring. Men till skillnad från andra bönor innehåller inte mungbönor (liksom linser, gula- och kikärter) några skadliga mängder lektiner när de är okokta. Groddade mungbönor kan ätas råa. Lektiner kan framförallt ge magknip.

 


KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka