MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Zucchini- och potatisplättar

Vår Sommar Höst
 minus kött modern husmanskost potatisrätt Får vi fresta med frasiga och saftiga potatisplättar? De är trevligt grönprickiga av grovriven zucchini och får en lite annorlunda smak med muskot, fetaost och lingon. Billig och läcker mat för den som vill snåla på köttet.
Gör så här
Skölj zucchinin och skala potatisen. Riv potatis och zucchini på rivjärnets grövsta sida. Lägg i en skål. Strö över salt. Låt stå medan du gör bönsalladen.
Skölj av bönorna om du använder konserverade. Låt rinna av. Skölj tomaterna och skär i små bitar. Skala och finhacka löken. Skölj och skär äpplena i små bitar.
Varva salladsingredienserna i en skål. Pressa över lime. Blanda om. Skölj och hacka persiljan och strö över.
Krama ur så mycket vätska som möjligt från zucchini och potatisraspet med handen. Lägg moset i en skål tillsammans med de lätt vispade äggen. Smaksätt med peppar och muskot.
Hetta upp en fjärdedel av oljan i en stekpanna, tillsätt 1 tsk smör. När fettet är varmt lägger man stora klickar av smeten skedvis i stekpannan. Platta ut.
Stek över medelvarm platta tills ”plättarna” är bruna på ena sidan, vänd dem och stek dem bruna även på andra sidan. Upprepa med resten av smeten.
Ät plättarna varma. Kanske med lingon eller lingonsylt och lite smulad fetaost. En salladstallrik med bönor är också gott och mättande till.
Behövs något "sött" som avslutning? Duka fram äpplen eller annan frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Zucchini squash courgette   500 g
  Potatis   6 st
  Salt   1 tsk
  Ägg ekologiskt rått   3 st
  Muskot, riven eller malen   0,5 tsk
  Smör fett 80 %   4 tsk
  Rapsolja   0,5 dl
  Bönsallad:  
  Kidneybönor röda bönor kokta eller från konserv   6 dl
  Tomat   2 st
  Lök röd   1 st
  Äpple m skal   2 st
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Persilja blad   0,5 dl
  Tillbehör:  
  Lingon och/eller lingonsylt   2 dl
  Fetaost fett 25 %   100 g
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 725 kcal 625 - 875 kcal
Protein 22 g 19 - 38 g
Fett 27,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 9 g Max 9 g
Kolhydrater 87 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 89 mg Min 22 mg
Folat 150 mcg Min 120 mcg
Järn 4,3 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Ersätt äggen med 1 - 1½ dl sojamjöl och skippa smöret.
Grovhackade svarta oliver och strimlad inlagd tomat är ett alternativt tillbehör som passar även den som inte är vegan.
Halvera satsen eller gör satsen på ett ägg så blir det en snabb middag för två eller en.

 


Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.