MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Festpasta med brässerad skinkstek

Sommar Höst
festmat närodlat säsongsanpassat Fredagsmys. Med något lite extra gott och festligt vill vi gärna inleda helgen. Grönsakstagliatelle med en skiva stekt kött, kanske som här en bit fin färsk skinka, går snabbt och blir definitivt en succé.
Gör så här
Ta ut köttet från kylen så det hinner bli rumsvarmt innan stekningen. Skär i knappt centimeter tjocka skivor, banka lätt ut skivorna med knogarna.
Tags för grönsakerna. Skölj alla. Skala moroten och hyvla med potatisskalare. Skär också fänkål, zucchini och purjolök i långa tunna strimlor.
Riv apelsin- och citronskalet. Pressa ur saften från citrusfrukterna och blanda med skalet. Ta undan ungefär 1/3 och blanda med olivolja och finhackad basilika eller rosmarin (spar någon kvist till garnering). Ört,olivolje-, citrusblandningen ska hällas över den färdigkokta pastan.
Koka upp en stor kastrull med lätt saltat vatten. Koka bandpastan enligt instruktionerna på paketet. När 2 minuter av koktiden återstår; lägg i de strimlade grönsakerna.
Hetta upp en stekpanna med smör och skivad vitlök. Lägg i köttskivorna när smöret "tystnat". Stek ett par minuter på var sida. Salta, peppra.
Stäng av värmen under stekpannan. Häll på resterande saft av apelsin och citron. Lägg på ett lock och låt efterstek någon minut tills köttet är genomstekt.
Häll av grönsakspastan. Häll gärna vattnet i den skål du ska servera i så blir den varm. Töm skålen på vatten och häll i pastan. Häll över ört,olivolje-, citrusblandningen och blanda.
Avsluta måltiden med en generös skiva melon eller andra frukter i säsong.
Ett glas vin eller annan måltidsdryck passar bra till pastan och köttet.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Gris skinka fransyska   500 g
  Pasta , tagliatelle (utan ägg)   250 g
  Morot   100 g
  Fänkål   100 g
  Purjolök   100 g
  Zucchini squash courgette   100 g
  Apelsin   1 st
  Citron   1 st
  Olivolja   0,5 dl
  Basilika, färsk   1 dl
  Smör fett 80 %   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Salt, svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Nätmelon   1 st
  Rödvin 12 vol. %   7,5 dl
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 840 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 22,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,3 g Max 9 g
Kolhydrater 81 g Min 75 g
Fibrer 9 g Min 9 g
C-vitamin 198 mg Min 22 mg
Folat 118 mcg Min 120 mcg
Järn 6,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Istället för en skiva färsk skinka smakar skivat lamm, nöt eller kyckling bra.
Vegetarian: Grönsakstagliatelle kan också serveras till vegetariska biffar och burgare. Recept på vegoburgare och grönsaksbollar finns som alternativ på Mums.
Sugen på sallad eller råkost? Här finns läckra alternativ.

 


KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka