MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Frittata - öppen omelett

Vår Sommar Höst Vinter
laga mat av rester klimatsmart i säsong Frittata eller öppen omelett som det kallas på svenska är snabb vardagsmat som passar särskilt bra i det lilla hushållet.
Omelett är dessutom ett utmärkt sätt att ta tillvara på kall kokt potatis. Bonusmat är ju mat som nästan är klar och redan betald.
Gör så här
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Skölj tomaterna, dela dem och skär bort kärnorna. Skär i klyftor.
Om de gröna bladen är färska, skölj dem och skär i stora, breda strimlor. Lägg i en bottenskyla vatten i en i kastrull. Värm under omrörning tills bladen "smält" ner. Krama ut en del överflödig vätska.
Om du använder fryst mangold eller spenat; tina och krama ut en del överflödig vätska.
Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna med nonstick beläggning. Fräs löken gyllengul under omrörning.
Lägg i potatis och blad. Låt bli varm. Fördela tomatklyftorna över. Sänk värmen.
Vispa ihop äggen med salt. Häll över grönsakerna i pannan. Lyft, peta försiktigt i smeten med en trägaffel så att smeten rinna ner och stelnar. Lägg på ett lock så går det snabbare.
Smaksätt med ny- och grovmalen peppar direkt från pepparkvarnen.
Duka fram brytbröd till den hungrige och fresta med en klyfta melon eller annan frukt i säsong till avslutning.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt   8 st
  Potatis kokt m skal   8 st
  Lök gul röd   2 st
  Tomat   4 st
  Mangold, spenat, hel, färsk eller fryst   200 g
  Rapsolja   4 msk
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Vitt bröd grov baguette fullkorn surdeg   4 port
  Honungsmelon eller annan frukt i säsong   1 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 710 kcal 625 - 875 kcal
Protein 26 g 19 - 38 g
Fett 26,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,6 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 11 g Min 9 g
C-vitamin 112 mg Min 22 mg
Folat 253 mcg Min 120 mcg
Järn 4,9 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

När tomaterna är dyra, kommer från uppvärmda växthus eller har transporterats långt är hela konserverade tomater ett klimatsmart och bra alternativ.

 


Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang