MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Svensk falafel med rabarberchutney

Vår Sommar Höst Vinter
Falafel gjorda på ärter Den här proteinrika ärtfalafeln faller de flesta i smaken med sitt knapriga yttre och saftiga kärna. Det går utmärkt att frysa falafeln och värma upp vid senare tillfälle. Även lämpliga för allergiker då de inte innehåller något mjöl eller nötter.
Gör så här
Blötlägg ärterna i minst 12 timmar, för bästa resultat 24 timmar.
Kör ärterna, persilja, koriander, vitlök, spiskummin och salt i en mixer. Tillsätt vatten om det behövs för att få en grynig smet. Låt smeten vila i ca 1 timme.
Medan smeten vilar så gör en sats hemlagad tzatziki, rabaerberchutney och skiva upp grönsakerna.
Forma köttbullstora bollar av smeten. Kläm ut överskottet av vattnet när du formar ärtbullarna.
Värm olja till fritering i en kastrull med höga kanter. Värm till 160-190 grader. Testa med en brödbit att oljan är tillräckligt varm. Brödbiten ska snabbt bli gyllengul i oljan. Fritera bollarna i 4-5 min. De ska vara gyllengula, knapriga utanpå och mjuka inuti. Lägg de färdigfriterade bollarna på lite hushållspapper så att överskottet av olja rinner av.
Rabarberchutney
Skiva rabarberstjälkarna i 1 cm långa bitar. Hacka löken fint.
Fräs löken i olivolja tills mjuk å glasig. Tillsätt rabarber, curry, honung och fint hackad habanero (om så önskas). Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer honung. Låt koka 10-15 minuter till en krämig konsistens.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Gröna el gula ärter torkade   3 dl
  Persilja blad   1 dl
  Vitlök   4 klyft
  Färsk koriander   20 g
  Spiskummin   10 g
  Salt   0
  Kranvatten   4 msk
  Rapsolja, till fritering   8 dl
  (Rapsolja upptag)   4 msk
  Tillbehör  
  Vitt bröd fibrer ca 3,5 % typ pitabröd   8 litet
  Isbergssallat   6 dl
  Tomat   4 st
  Lök röd   1 st
  Fefferoni inlagd konserv   1 dl
  Tzatziki   400 g
  Rabarberchutney  
  Rabarber   150 g
  Lök gul   1 st
  Honung   2 msk
  Olivolja   8 g
  Salt   0
  Curry   8 g
  Habanero (kan uteslutas)   4 g
  Peppar   0
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 810 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 22,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,6 g Max 9 g
Kolhydrater 110 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 45 mg Min 22 mg
Folat 125 mcg Min 120 mcg
Järn 7,7 mg Min 3,8 mg
Zink 5,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).


 


KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka