MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Grillad fläskkarré med grillat grönt

Sommar Höst
grilla sunt med mycket grönt Varma kvällar lockar till grillning. En mindre bit kött och massor av grönt på grillen är läckert och samtidigt ett nyttigt sätt att grilla. Glöm inte förrättssalladen.
Gör så här
Ta ut köttet ur kylen någon timme innan det är dags för grillning.
Skiva köttet i knappt centimetertjocka skivor. Marinera köttskivorna i lika delar sojasås och pressad citron. Lägg också gärna med skivad vitlök.
Gör därefter salladen med Vattenmelon, sallat och fårost som förrätt. Njut den medan kött och grönsaker grillas.
Förbered för grillning.
Skrubba potatisen. Inte ens om du använder "gammal" potatis behöver den skalas om det är frågan om ekologisk potatis. Skär i klyftor. Lägg på plåt som är täckt med bakplåtsduk.
Sätt in i kall ugn. Sätt värmen på 200 grader. Stek tills potatisen börjat ta färg. Det brukar ta 20 minuter. Stäng av ugnen och låt potatisen mjukna helt på eftervärmen.
Skölj grönsakerna. Ansa dem; halvera paprikorna och skär i stora kärnfria bitar. Skiva zucchini längs med och dela därefter. Skär bort det träiga på sparrisen. Grön sparris behöver inte skalas.
När kol och briketter är gråa är det dags att grilla. Grilla kött och grönsaker på ganska långt från glöden; köttet ska hinna bli genomstekt innan det bränns och grönsakerna grillas snabbt om hettan blir för stark.
Köttet behöver inte penslas med olja innan grillningen men det gröna kan behöva en lätt pensling med olja.
Strö rosmarin och svartpeppar över det grillade. Det kan också behövas en aning salt.
Servera det grillade köttet och grönsakerna med potatisklyftor. Låt var och en på "medelhavsvis" pressa över lite citron som extra smaksättning.
Behövs en söt avslutning? Bjud på en klick sorbet.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Gris karré, benfri   500 g
  Sojasås   4 msk
  Citronjuice färskpressad   4 msk
  Vitlök   2 klyft
  Paprika gul   1 st
  Paprika röd   1 st
  Zucchini squash courgette   1 st
  Sparris grön el vit   175 g
  Rapsolja   0
  Rosmarin   4 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Potatis   1 kg
  Citron   1 st
  Förrättssallad:  
  Vattenmelon   600 g
  Huvudsallat   1 st
  Fetaost fett 25 %   100 g
  Basilika, färsk   0,5 dl
  Rapsolja   1,5 msk
  Svartpeppar   2 krm
  Dessert:  
  Sorbet   5 dl
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 780 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 26,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 10,7 g Max 9 g
Kolhydrater 93 g Min 75 g
Fibrer 11 g Min 9 g
C-vitamin 293 mg Min 22 mg
Folat 231 mcg Min 120 mcg
Järn 4,3 mg Min 3,8 mg
Zink 6,9 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Grilla satayspett på samma sätt som köttet dvs ge extra smak med soja och citron. Och ersätt salladens fetaost med stora gröna oliver. Det är också ett bra sätt att dra ned på det mättade fettet.
Rosmarin liksom pressad citron på grillat kött minskar riskerna med farliga ämnen som bildas vid grillning.
Blev det kött över? Gör en bonussallad på det grillade.
Andra goda grönsaker att grilla är: knipplök, gröna färska bönor, aubergine, tomathalvor, svamp...

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair