MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Aubergine, kål och tomat- Kabeji

Sommar Höst
afrikansk mat het vegetarisk När sommaren och hösten är varm smakar det bra med ett lätt fräs av grönsaker och pasta. Här kommer en afrikansk variant med aubergine, vitkål och färska tomater som kallas kabeji - kål på swahili.
Fårosten feta är visserligen inte afrikansk men passar ändå bra till.
Gör så här
Skölj auberginen, skala inte. I skalet sitter mycket smak. Skär i centimetertjocka skivor och därefter i kvartar. Lägg i ett durkslag och strö över salt. En del vätska och beska rinner då bort.
Sätt på pastavattnet och koka pastan medan du gör själva fräset.
Strimla vitkålen fint. Skala och skiva löken tunt. Skala och finstrimla vitlöken. Skölj tomaterna, skär i klyftor som du sedan halverar.
Hetta upp oljan i en stekgryta. Tillsätt lök, vitlök, chili och kryddpeppar. Låt fräsa tills det doftar kryddor. Vänd ner vitkålen. Låt fräsa några minuter.
Krama ut vätska ur auberginebitarna. Vänd ner i fräset och låt fräsa ytterligare några minuter.
Tillsätt tomaten när grönsakerna i fräset mjuknat. Låt puttra på låg värme och gärna under lock tills tomaterna mjuknat något men inte förlorat i form och färg.
Blanda ner bitar av fårost. Garnera med resten av osten och färsk basilika eller andra späda blad.
Servera med pasta, bulgur eller om du vill ha en riktigt afrikanskinsprierad rätt; kokt hirs, majsgröt eller injerapannkakor.
Avsluta med färska jordgubbar, andra bär eller frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Aubergine äggplanta   1 st
  Salt   1 tsk
  Vitkål, strimlad   3 dl
  Lök gul   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Tomat   4 st
  Rapsolja   3 msk
  Kryddpeppar, malen   0,5 tsk
  Chili flakes eller piripiri   2 krm
  Salt   0
  Fetaost fett 25 %   200 g
  Basilika färsk   1 dl
  Tillbehör:  
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Jordgubbar, färska   2 l
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 755 kcal 625 - 875 kcal
Protein 25 g 19 - 38 g
Fett 24,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 9,1 g Max 9 g
Kolhydrater 102 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 184 mg Min 22 mg
Folat 289 mcg Min 120 mcg
Järn 3,3 mg Min 3,8 mg
Zink 3,4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Tag stora vita bönor, sojabönor eller andra favoritbönor. Bitar av tofu eller grovt hackade jordnötter är andra alternativ till fetaost.
Även om aubergine inte odlas i Sverige utan på friland i Sydeuropa är den klimatsmartare än kött. Transporten ger mycket lägre utsläpp av växthusgaser än köttproduktion.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair