MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Lax i panna med svamp

Vår Höst Vinter
fryst lax snabbtinad svamp grönkål Lax, fisk överhuvudtaget, smakar mycket bra tillsammans med svamp. Allra helst ska det förstås var egenplockad vild men odlade går också bra.
Gör så här
Börja med att tina laxen om den är fryst. Lägg i 1 liter ljummet vatten med 1.5 msk salt. Efter 15 minuter kan laxen delas i mindre bitar och efter 30 är den så gott som helt tinad.
Förbered svamp och grönsaker under tiden. Skölj och skiva svampen. Snitta purjolöken länge med, skölj bort sand mellan bladen och strimla. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skölj, halvera och strimla tomaterna grovt.
Gör grönkålssalladen och koka potatisen.
Lägg den skivade svampen i en stor traktörpanna eller använd två mindre. Hetta upp och låt det mesta av svampspadet ånga bort. Tillsätt purjolök, skivad vitlök och ringa över oljan. Låt fräsa någon minut.
Skär laxen i kuber. Torka av dem. Fördela över fräset i pannan. Lägg i tomaterna och oliverna.
Täck med lock och laxen ovanpå fräset bli genomkokt. Det tar cirka 8-10 minuter.
Smaka av laxen och fräset. Salta eventuellt mer och peppra lätt. Strö över persilja och pressa över citron.
Servera med kokt potatis, grönkålssallad, bröd till den hungrige och avsluta med en banan eller annan frukt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax, portionsbitar fryst eller färsk filé   375 g
  Champinjoner eller vild färsk svamp   500 g
  Purjolök   0,5 st
  Vitlök   2 klyft
  Tomat   2 st
  Potatis   800 g
  Raps- eller olivolja   2 msk
  Oliver svarta, gröna inlagda   1 dl
  Persilja blad   1 dl
  Salt, svartpeppar   0
  Citronjuice färskpressad   4 msk
  Grönkålssallad:  
  Grönkål   200 g
  Paprika röd   1 st
  Apelsin   1 st
  Raps- eller olivolja   1 msk
  Örtsalt   2 krm
  Tillbehör:  
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 755 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 28,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,7 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 261 mg Min 22 mg
Folat 240 mcg Min 120 mcg
Järn 4 mg Min 3,8 mg
Zink 2,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Ersätt laxen med tofu marinerad i rapsolja, soja, sesamfrön och smaksätt fräst med alger t.ex. blötlagda wakamealger.

 


Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair