Börja med att sprita bönorna dvs. dra bort tråden från skidorna så de öppnas och bönorna trillar ur.
|
Koka bönorna några minuter i vatten. Häll av vatnnet, spola bönorna i kallt vatten och kläm bort set sega vita höljet. Ta till vara på de vackert ljusgröna bönhalvorna.
|
Skarpa morötterna, skiva dem i tunna slantar.
|
Koka bondbönor och morot några minuter i vatten, som precis täcker. Grönsakerna ska bli mjuka men inte sönderkokta. Ta till vara på kokspadet.
|
Fräs mjölet i rapsolja i en kastrull som rymmer hela rätten. Späd med kokspad under ständig omrörning. När det börjar tjockna vispa i mjölken. Låt koka upp och småputtra någon minut. Tillsätt bönor och morot.
|
Smaka av med salt, pressad citron och vänd ner den hackade persiljan.
|
Servera bondbönorna med kokt färsk potatis och om du vill med rökt kött eller fisk av något slag eller på "gammalt" vis med kokt tunga eller saltkött.
|
Avsluta med färska bär av något slag och om ni orkar; med lite mjölk.
|