MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Bondbönor med morötter och persilja

Sommar
bondbönsvälling kokt tunga saltkött Till sensommarens matfröjder hör kokta bondbönor med morötter, persilja i en lätt béchamelsås med ett stänk av pressad citron. Det är mycket godare än det låter.
Njut denna paradrätt inom husmanskosten med en skiva rökt kött eller kanske bara kokt färsk potatis.
Gör så här
Börja med att sprita bönorna dvs. dra bort tråden från skidorna så de öppnas och bönorna trillar ur.
Koka bönorna några minuter i vatten. Häll av vatnnet, spola bönorna i kallt vatten och kläm bort set sega vita höljet. Ta till vara på de vackert ljusgröna bönhalvorna.
Skarpa morötterna, skiva dem i tunna slantar.
Koka bondbönor och morot några minuter i vatten, som precis täcker. Grönsakerna ska bli mjuka men inte sönderkokta. Ta till vara på kokspadet.
Fräs mjölet i rapsolja i en kastrull som rymmer hela rätten. Späd med kokspad under ständig omrörning. När det börjar tjockna vispa i mjölken. Låt koka upp och småputtra någon minut. Tillsätt bönor och morot.
Smaka av med salt, pressad citron och vänd ner den hackade persiljan.
Servera bondbönorna med kokt färsk potatis och om du vill med rökt kött eller fisk av något slag eller på "gammalt" vis med kokt tunga eller saltkött.
Avsluta med färska bär av något slag och om ni orkar; med lite mjölk.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Bondbönor, ospritade   1000 g
  Morot   3 st
  Rapsolja   3 msk
  Vetemjöl, eko   3 msk
  Gammaldags mjölk fett 4,2 %   2,5 dl
  Kokspad   2,5 dl
  Salt   1 tsk
  Citronjuice färskpressad   1,5 msk
  Persilja blad   1,5 dl
  Tillbehör:  
  Färskpotatis   1000 g
  Hamburgerkött, kokt tunga eller skinka   100 g
  Hallon, andra bär i säsong eller fysta   1 l
  Gammaldags mjölk fett 4,2 %   6 dl
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 670 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 21,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,9 g Max 9 g
Kolhydrater 75 g Min 75 g
Fibrer 21 g Min 9 g
C-vitamin 199 mg Min 22 mg
Folat 444 mcg Min 120 mcg
Järn 9,9 mg Min 3,8 mg
Zink 7,5 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt komjölken mot naturell havredryck och hoppa helt enkelt över det rökta köttet.
Bondbönor hittar man lättast bland torgstånden och i s.k. invandrarbutiker. Men frysta gröna ärter eller edamame bönor är en bra ersättning. Beräkna ungefär 75-100 g per portion.

 


Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.