MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Currydoftande köttgryta

Vår Höst Vinter
gulbeta mustig köttgryta långkok Brässera grytbitar av nöt med rotfrukter i en currydoftande sås med smak av apelsin och äpple. Låt puttra tills kött och rotfrukter är riktigt mjuka, läckra och grytan tjocknat.
Indiska chaptibröd är det perfekta tillbehöret.
Gör så här
Börja med att ansa alla grönsaker ; skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och grovhacka den gula löken. Finskiva vitlöken.
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt curryn. När det börjar dofta "Indien" i köket är det dags att tillsätta lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
Torka av köttbitarna och lägg dem i stekgrytan. Fräs tills köttet brynts till vacker färg. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på lock.
Vänd ner rotfrukterna. Salta och tillsätt pressad apelsin. Späd ev. med lite mer vatten. Låt koka under lock.
Skölj äpplet och riv det grovt. Vänd ner i koket.
Koka grytan tills köttet är mört och rotfrukterna är riktigt mjuka. Smaka av med mer curry och ev. lite chilipeppar för mer smak och hetta.
Ringla lite matyoghurt över grytan vid serveringen och njut den currysmakande anrättningen med hembakade chapatis eller pitabröd. Givetvis smakar även kokt potatis elller kokt bulgur bra till.
Avsluta måltiden antingen med en fräsch citrussallad eller mer festlig efterrätt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Nöt grytbitar   400 g
  Gulbeta eller kålrot   2 st
  Morot   2 st
  Rotpersilja   2 st
  Lök gul röd   2 st
  Vitlök   2 klyft
  Rapsolja   3 msk
  Curry, mild   1 msk
  Vatten   4 dl
  Salt   1,5 g
  Apelsinjuice färskpressad   1 dl
  Äpple m skal   1 st
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   1 dl
  Chapatibröd:  
  Vetemjöl, eko   2,5 dl
  Grahamsmjöl   2 dl
  Rapsolja   1 msk
  Vatten   1,5 dl
  Sötsyrlig citrussallad:  
  Apelsin   2 st
  Grapefrukt   2 st
  Clementin mandarin eller satsuma   1 st
  Florsocker   4 tsk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 750 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 24,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,8 g Max 9 g
Kolhydrater 94 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 151 mg Min 22 mg
Folat 216 mcg Min 120 mcg
Järn 5,7 mg Min 3,8 mg
Zink 8,9 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegetariantips: Byt köttet mot kikärter, gärna indiska svarta kikärter.
Lammköttet smakar också gott att brässera med curry och rotfrukter.

 


Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.