MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Varmt grönsaksfat med dillsås

Sommar Höst
rödbetor nykokta primörer härodlat Plocka ihop vad som finns av nyskördade fina grönsaker. Desto kortare transport ju färskare är oftast det gröna.
Många olika sorter ger vackrare fat och mer smak men inget slår egenodlat grönt... Proteinladda med mjukkokta ägg eller marinerade bönor.
Gör så här
Skölj och ansa alla grönsaker; Rotfrukterna liksom även potatisen behöver inte skalas. Det räcker att skrubba och skrapa dem.
Ansa löken, skär bort den del av blasten som är dålig. Drag bort den sega tråden på sockerärter och bönor.
Koka upp en stor gryta med cirka 1-1.5 liter vatten och en mindre, till rödbetorna. Inget salt behövs.
Koka de hela rödbetorna i den mindre kastrullen tills de är mjuka. Tiden varierar mellan 15 och 30 minuter beroende på hur späda och nyskördade betorna är.
I den större grytan läggs först morötterna och potatisen i. De blir klara på knappt 20 minuter. Låt lök koka med de sista 3-4 minuterna och sockerärtor och bönor de sista 2 minuterna. Häll av kokvattnet men spar det. Ungefär 2 dl behövs till såsen. Resten är en bra bas när man kokar andra grönsaker eller pasta.
Dags för såsen: Hetta upp oljan i en mindre såskastrull. Rör ut vetemjölet i oljan och späd med kokvatten. Koka upp under omrörning.
Späd med mjölk och crème fraiche när såsen börjar tjocknat.
Smaka av med salt, peppar och rejält med finhackad dill.
Servera de varma grönsakerna med såsen, kokta ägghalvor och för den hungrige också brytbröd.
Behövs en läskande avslutning? Varför inte fresta med rabarberkompott ? Eller kanske mjukglass av svarta vinbär.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Rödbeta   250 g
  Morot   250 g
  Knipplök, späd gul lök   250 g
  Sockerärter   125 g
  Gröna bönor   125 g
  Färskpotatis rå   800 g
  Dillsås:  
  Rapsolja   2 msk
  Vetemjöl, eko   2 msk
  Grönsaksspad   2 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1 dl
  Crème Fraiche fett 34 %   1 dl
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Dill   1 dl
  Tillbehör:  
  Ägg ekologiskq, kokta   4 st
  Rågbröd, mjukt osötat   4 skiva
  Rabarberkompott:  
  Rabarber, skuren   15 dl
  Socker   1 dl
  Vaniljpulver   1 krm
  Sötmandel torkad   4 msk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 21 g 19 - 38 g
Fett 28,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,7 g Max 9 g
Kolhydrater 89 g Min 75 g
Fibrer 22 g Min 9 g
C-vitamin 112 mg Min 22 mg
Folat 277 mcg Min 120 mcg
Järn 5,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt crème fraiche och mjölk mot neutral havre- eller sojadryck och havre/sojagrädde. Istället för ägg är det gott med marinerade bönor av något slag.
Räkna med att det behövs ungefär 250 g grönsaker och rotfrukter plus potatis per portion.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair