MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Ljummen sallad med lax

Sommar Höst
inkokt lax närodlad grönt i säsong Ljummen sallad låter kanske inte så gott men smakerna kommer faktiskt bäst till sin rätt vid denna temperatur. Och få råvaror är väl så smakliga som zucchini, späda morötter och sockerärter i säsong?
Bjud också på en läcker efterrätt: Melon med färska svenska bär.
Gör så här
Skrubba potatisen och moroten. Koka potatisen nästan klar. Låt skivad morot koka med i 10 minuter..
Ansa och förbered grönsakerna: Skiva zucchini. Drag den sega tråden från sockerärterna och dela dem om de är stora. Skala och skiva vitlöken.
Hetta upp oljan i en stor stek- eller wokpanna med vitlöken. När det börjar fräsa och vitlöken doftar lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med till de är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Skiva den kokat potatisen. Blanda potatis, morot och grönsaksfräset. Vänd också ner grovt klippt dill.
Servera salladen ljummen med en skiva inkokt fisk och citronklyftor.
Duka fram brytbröd till den hungrige och avsluta med melonskivor och färska svarta vinbär eller andra bär i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax kokt   400 g
  Färskpotatis rå   800 g
  Morot   2 st
  Zucchini squash courgette   400 g
  Sockerärter   200 g
  Vitlök   1 klyft
  Rapsolja   2,5 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Dill   1 dl
  Tillbehör  
  Citron   1 st
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Honungsmelon   1 st
  Svarta vinbär   4 dl
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 34 g 19 - 38 g
Fett 29,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,4 g Max 9 g
Kolhydrater 83 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 234 mg Min 22 mg
Folat 234 mcg Min 120 mcg
Järn 5,3 mg Min 3,8 mg
Zink 2,7 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Tips: Använd antigen en rest av kokt eller ugnsstekt fisk exemplevis lax eller koka in så här:
Lägg 500 g färsk eller tinad lax i kokande saltvatten, beräkna 1 msk salt per liter vatten. Lägg i fisken i portionsbitar. Koka upp och låt koka i 2 minuter. Drag åt sidan, ställ på skärbräda, lägg på lock och låt "efterkoka" i 6 minuter.

 


Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat