MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Grönsaksfräs med kikärter och nötter

Vår Sommar
rostade kikärter cashewnötter vegetariska recept Låt dig inte missledas av de enkla ingredienserna. Grönsaksfräset är läcker, snabb och fräsch vardagsmat. Hemligheten bakom den goda smaken är de rostade kikärterna, nötterna och den mjälla spetskålen. Och rabarber som ger en lätt syrlig smak på fräset. Annan syrlig frukt eller någon matsked vinäger och pressad citron smakar också bra.
Gör så här
Häll av spadet från kikärterna.
Förbered grönsakerna. Skölj och strimla vitkålen och purjolöken fint. Skala och strimla morötterna och skiva vitlöksklyftorna. Skölj och skär zucchini i halvmånar. Skölj och skär rabarbern i små bitar.
Hetta upp 2 msk av oljan tillsammans med vitlöksklyftorna, green thai curry och spiskummin i en stor stekpanna.
När det börjar fräsa, lägg vitkålen och morotsstrimlor. Fräs medan du rör i ett par minuter och tills grönsakerna mjuknat något. Lägg i purjolök och zucchini. Sänk värmen, rör om, stänk över soja och lägg på ett lock. Låt mjukna.
Rosta kikärterna i den återstående matskeden olja och gurkmeja. Rista pannan tills kikärterna fått lite färg. Rör ner kikärterna i grönsaksblandningen.
Rosta också nötterna. Strö över grönsakerna.
Garnera också fräset med några vackra blad ex. buketter av machésallad eller persiljeblad.
Servera fräset med bulgur och gärna lite extra green thai curry. Duka också fram bröd och "smör" till den hungrige. Bjud också antingen på en fräsch sallad eller färsk frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Kikärter, hemkokta eller konserv   4 dl
  Vitkål, spetskål, späd sommarkål   6 dl
  Purjolök   200 g
  Morot   2 st
  Vitlök   2 klyft
  Zucchini squash   400 g
  Rabarber, färsk eller fryst   200 g
  Oliv- eller rapsolja   3 msk
  Green thai curry   1 tsk
  Spiskummin, hela frön   1 tsk
  Sojasås   3 msk
  Gurkmeja   1 tsk
  Cashew- eller hasselnötter   1 dl
  Persilja blad   0,5 dl
  Tillbehör:  
  Bulgur, eko   3 dl
  Rågbröd, mjukt osötat   4 skiva
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Persika   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 23 g 19 - 38 g
Fett 24,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4 g Max 9 g
Kolhydrater 98 g Min 75 g
Fibrer 30 g Min 9 g
C-vitamin 74 mg Min 22 mg
Folat 194 mcg Min 120 mcg
Järn 10,4 mg Min 3,8 mg
Zink 6,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Har du inga rabarber? Lägg till lite äpple och spetsa anrättningen med pressad citron.
Kryddan Green thai curry som smaksätter fräset finns av många olika märken och med varierande styrka. Börja försiktigt med en tesked och öka till lagom hetta.

 


Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka