MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Chutney av rabarber

Vår Sommar
Rabarberchutney Kerala masala säsongsmat vegetarisk Koka din alldeles egna chutney på säsongens fina rabarber. Betrakta receptet som en skiss; Tag mer sirap för mer sötma, mer masala för mer hetta. Eller byt sirapen mot russin. Gör gärna flera satser och konservera på glasburk efter våra anvisningar. Mycket enkelt.
Gör så här
Skölj rabarbern och skär i knappt centimeter stora bitar. Skala och grovhacka rödlöken. Skala och finhacka ingefäran.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i chili flakesen och masalan. När det börjar dofta kryddor, vänd ner lök och ingefäran. Fräs under omrörning någon minut.
Lägg i rabarbern och rör om. Drag ner värmen. Ringla över sirapen och vinägern. Låt småputtra under lock. Koka tills rabarbern är riktigt mjuk. Ta bort locket på slutet och koka häftigt om du vill ha en fastare chutney.
Smaka av. Det kan behövas mer masala, sirap eller vinäger.
Konservera chutneyn så här: Häll upp den kokande chutney i rena glasburkar typ sådana som du köpt inlagd gurka eller marmelad i. Viktigt är att burkens lock på insidan har en tunn, klistrad gummilist.
Häll chutneyn ända upp till burkens kant, torka av och förslut genast. Vänd burken upp och ned. Låt stå så i 10 minuter och vänd tillbaka.
Konserveringen har "tagit" om locket buktar svagt inåt eller om du hört ett klick när chutneyn svalnat i burken.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Rabarber   500 g
  Lök röd   1,5 st
  Ingefära, färsk, hackad   2 msk
  Rapsolja   2 msk
  Chili flakes eller 1 bit färsk chili   0,5 tsk
  Kerala masala   1 msk
  Sirap mörk   5 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
Näringsämne Mängd
Energi 170 kcal
Protein 1 g
Fett 6,8 g
Mättade fettsyror 0,5 g
Kolhydrater 24 g
Fibrer 5 g
C-vitamin 19 mg
Folat 16 mcg
Järn 0,5 mg
Zink 0,3 mg

En sats ger cirka 5 dl chutney
Hemkonserverad enligt vår metod., se till vänster, gör att chutneyn håller bra i rumstemperatur tills burken öppnas. Förvara dock mörk annars försämras färgen.
Kerala masala är en speciell masala från södra Indien som förutom vanliga "currykryddor" också innehåller anisfrön. Gör gärna egen blandning av lika delar svart- och chilipeppar, kanel, kardemumma, korianderfrön, muskotblomma, spiskummin och anisfrön. Pröva dig fram till favoritsammansättningen.

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair
Vetekaka