MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Rödingfilé med krossad potatis och sparris

Vår Sommar
Omega3 odlad fisk stekt sparris Färsk fin röding hittar man då och då i svenska butiker. Servera den läckra rödingen med grön sparris, citronsås och krossad potatis smaksatt med årstidens örter.
Gör så här
Rensa, filea och skär rödingen fri från ben. Låt skinnet sitta kvar. Skölj av rödingfiléerna. Salta dem rikligt.
Dags för potatisen. Skala, skär i bitar och koka i vatten som precis täcker. Rör ihop olivolja, pressad vitlök, hackad persilja och basilika samt salt i en lite skål.
Rör ihop citronsåsen: Vänd helt enkelt ner det finrivna skalet från en ekologisk citron. Smaka ev. av med en anings aning salt.
Stek rödingen så här: Torka noga av saltet. Hetta upp rejält med smör i två stekpannor (om du har). Lägg två filéer i varje. Stek någon minut med "köttsidan" ned. Vänd och sänk värmen rejält och stek nu bara så mycket att fisken är knappt genomstekt - den steker efter.
Koka sparrisen.
Gör klar den krossade potatisen: Häll bitarna i en skål; krossa/mosa bitarna lätt med en potatisstöt/stor gaffel men låt några stora bitar vara kvar. Häll på oljan och kryddhacket. Späd med lite hett potatisvatten till lagom moskonsistens.
Servera den stekta rödingen med potatiskrosset, kokt sparris, citronsås och några körsbärstomater.
Duka fram knäckebröd till den hungrige.
Om det är jordgubbstid: Servera en generös skål med färska jordgubbar. Låt var och en strö över lite rårörsocker. Sockret, det behövs verkligen inte mycket, förhöjer bärsmaken.
När det inte finns jordgubbar smakar det bra med fruktsallad av något slag eller färsk frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Röding, filéer med skinn   500 g
  Salt   2 tsk
  Smör   0
  Sparris grön eller sockerärter   650 g
  Krossad potatis:  
  Potatis   800 g
  Olivolja   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Persilja blad   1 dl
  Basilika färsk   1,2 dl
  Salt   1 tsk
  Potatisspad   0,5 dl
  Citronsås:  
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   1 dl
  Citronskal   20 g
  Tillbehör  
  Tomat   4 st
  Knäckebröd, råg, fullkorn   4 bitar
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Dessert:  
  Jordgubbar färska, frysta eller andra bär i säsong   2 l
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 685 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 23,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,1 g Max 9 g
Kolhydrater 72 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 292 mg Min 22 mg
Folat 528 mcg Min 120 mcg
Järn 3,8 mg Min 3,8 mg
Zink 3,9 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Den svenska rödingen som finns i fiskdiskarna är ofta odlad men odlad på ett miljömässigt bra vis i gamla vattenkraftsdammar. Läs mer om odlad fisk här.

 


KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat