MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Rabarberkaka med mandelmassa

Vår Sommar
svensk rabarber närodlat glasrabarber Först i april, maj kommer den första fina svenska frilandsodlade rabarbern. Stjälkarna är vackert röda, smaken är mild och lätt syrlig.
När sommaren kommit igång på allvar och solen skiner allt mer tar klorofyllet över och färgar stjälkarna ljust gröna. Smaken blir också syrligare...
Gör så här
Börja med att göra mördegen: Blanda vetemjöl och socker i en skål. Lägg i smöret i små, små kuber. Käck ägget och låt rinna ner i skålen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till den och lägg i en plastpåse. Låt vila i kylskåp medan du förbereder rabarbern.
Skär av bladen på rabarbern. Skölj stjälkarna och skär dem i centimeter tjocka skivor. Skär lite på skrå så blir bitarna större och mer av det vackra röda syns.
Värm ugnen till 225 grader.
Kavla ut degen och låt den täcka en pajform på ca 25-30 centimeter i diameter.
Riv mandelmassa grovt direkt ner i formen. Se till att mandelmassan ligger fördelat över hela bottnen.
Lägg rabarberskivorna i ett vackert mönster - kanske som på bilden; som en orm. Strö över sockret.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills "kanten på kakan fått lite färg".
Värm en kopp med lite god sylt eller marmelad i mikron. Pensla den rinnande sylten över den varma kakan. Låt svalna något.
Njut kakan som den är eller med en liten klick yoghurt. Den smakar gott både som efterrätt och kaka till kaffet.
INGREDIENSER
1 sats Uppdatera

   RåvaraMängd
  Rabarber   500 g
  Mandelmassa   75 g
  Socker   5 msk
  Röd sylt, gelé ex. av jordgubb, hallon   0,5 dl
  Mördeg:  
  Vetemjöl, eko gärna lantvete   4 dl
  Socker   0,5 dl
  Smör fett 80 %   150 g
  Ägg ekologiskt rått   1 st
Näringsämne Mängd
Energi 2990 kcal
Protein 38 g
Fett 151,8 g
Mättade fettsyror 86,2 g
Kolhydrater 353 g
Fibrer 31 g
C-vitamin 71 mg
Folat 176 mcg
Järn 6 mg
Zink 4,3 mg

Kakan är mäktig och räcker till ca. 12 mindre bitar. En bit ger därmed 250 kcal, 13 g fett (7 g mättat fett) och 30 g kolhydrater
Kakan passar utmärkt efter linssoppa på Linssoppansdag den 12 april.
Vegetariskt recept: Hoppa över ägget och byt smöret mot rapsolja + ½ dl vatten.
Vill du bevara vårens röda stjälkar på rabarbern? Stjälp en tunna över rabarberståndet så får inte ljuset möjlighet att bilda klorofyll.

 


Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang