Börja med att vispa ihop ljummet vatten, honung och rågmjöl till en slät smet. Täck med plastfolie. Stick några hål i plastfolien. Ställ varmt i närheten av ett element eller ovanpå kyl- eller frys.
|
Låt stå åtminstone ett dygn, gärna lite längre tills rågsmeten börjar bubbla och dofta lätt surt.
|
Lös upp jästen i halv deciliter vatten och rör ut i surdegen. Tillsätt olja och kumminfrön.
|
Skala morötterna och finriv dem. Rör i degen.
|
Arbeta in vetemjölet. Arbeta degen länge och kraftigt. Det brukar behövas 10 minuter med elvisp eller köksmaskin. Strö över saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Degen ska vara ganska lös.
|
Täck med bakduk. Låt jäsa i dryga timmen.
|
Ta upp den lösa degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt, tillsätt eventuellt lite mer mjöl . Låt degen jäsa i mjölad korg alternativt i durkslag klätt med mjölad bakduk. Låt jäsa tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
|
Värm ugnen till 250 grader. Låt en ugnsplåt värmas i ugnen de sista 5 minuterna.
|
Stjälp upp degen på den heta plåten. KORGEN SKA INTE IN I UGNEN. Ställ in i ugnen och låt grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.
|
Låt brödet svalna under bakduk.
|