MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Linssoppa med grillad paprika

Vår Sommar Höst
mixad linssoppa ekologisk vegetariskt recept En riktigt god linssoppa är vegetarisk vardagsmat när den är som bäst. Massor av smak och hälsosam näring.
Just denna linssoppa är lite lyxig med sin grillade paprika; inte nödvändigt men gott.
Lägg linserna i blöt på morgonen så halveras koktiden.
Gör så här
Rensa, skölj linserna noga i flera vatten och låt dem ligga i sista sköljvattnet medan du förbereder resten av ingredienserna.
Rosta paprika är visserligen inte alls nödvändigt med ger en extra smakdimension åt paprikan; den blir mjuk, söt och mustig.
Rosta paprikan så här: Skölj paprikan. Lägg den hel på gallret direkt under grillelementet - ställ in en plåt längs ner med bakpapper så slipper du bränt spill i ugnen. Sätt på högsta värme. Snurra på paprikan allt eftersom den får svartbruna blåsor.
När paprikorna är brunfläckiga runt om och mjuka: Ta ut dem, lägg i en plastpåse, knyt om och låt svalna medan du kokar soppan.
Skala, skiva lök och vitlök. Skala morot, potatis och skär i skivor. Strimla sellerin.
Hetta upp oljan i en stekgryta som rymmer hela rätten. Lägg i spiskumminfrön, chili och vitlök. Låt fräsa tills det luktar kryddigt och gott.
Tillsätt morot, potatis och selleri. Rör om och häll på de avrunna linserna. Smula över buljong och tillsätt linser. Koka tills linserna är riktigt mjuka - cirka 30 minuter.
När paprikorna svalnat; drag bort skinnet och skär i tunna strimlor. Strimla också mozzarellan.
Mixa soppan slät. Späd med mer vatten till lagom soppkonsistens. Hetta upp på nytta och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Servera soppan med grillad paprika, mozzarella, persiljblad och kapris. Bröd för den hungrige och gärna en färsk frukt som avslutning.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Linser torkade   3 dl
  Paprika röd   1 st
  Paprika gul   1 st
  Lök gul röd   2 st
  Vitlök   2 klyft
  Morot   1 st
  Potatis   4 st
  Stjälkselleri   75 g
  Rapsolja   3,5 msk
  Spiskummin, helst frön   1,5 tsk
  Chili flakes, kajennpeppar   1 krm
  Grönsaksbuljong   1 tärn
  Vatten   8 dl
  Salt, peppar   0
  Citronjuice färskpressad   3 msk
  Mozzarella ost fett 20 %   1,5 dl
  Persilja blad   0,5 dl
  Kapris   3 msk
  Tillbehör  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 skiva
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Äpple m skal eller annan frukt i säsong   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 695 kcal 625 - 875 kcal
Protein 26 g 19 - 38 g
Fett 21,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,5 g Max 9 g
Kolhydrater 90 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 211 mg Min 22 mg
Folat 390 mcg Min 120 mcg
Järn 6,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3,9 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Sugen på en annan linssoppa? Kanske en Linssoppa Masala eller en röd Linssoppa med spenat
Veganrecept: Byt mozzarellan mot strimlad tofu eller sojakorv.
Ekologisk bregott eller smör är alternativ till ekologiskt bordsmargarin.

 


Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang