MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Musselsallad med vitlöksbröd

Sommar Höst Vinter
konserverade musslor matvete paprika snabbt&lätt Inte nog med att musslor är läckert och kan som här serveras lätt och gott i form av sallad. Skaldjuret är också supernyttigt: innehåller protein av god kvalitet och järn i överflöd. Dessutom är musselodling effektiv medicin mot övergödda hav. Så frossa med gott samvete i denna delikatess.
Gör så här
Häll av spadet från musslorna. Spar det och låt spadet ersätta en del av kokvattnet när du kokar matvetet.
Skala och skär moroten i små kuber. Koka morot, matvete med musselspad och vatten enligt anvisningar på paketet.
Skölj paparika och tomater. Skär parikan i små bitar och tomaterna i små klyftor. Skala och skär löken i några fina ringar och finhacka resten. Skölj fänkål och sallad. Skär fänkålen i små bitar och riv salladsbladen. Spar "fänkålsdillen" till garnering. Hacka koriandern/persiljan om du använder färsk.
Varva alla ingredienser, utom salladsbladen och några lökringar, i en skål: matvetet får gärna vara lite ljummen.
Rör ihop dressingen och vispa den slät. Ringla över salladen och rör om. Dekorera med salladsblad, fänkålsdill och lökringar.
Rosta brödskivorna. Skär itu vitlöksklyftan och gnid brödskivorna med klyftorna. Droppa över olivolja och strö över lite salt. Dela i trekanter. Njut brödskivorna med salladen.
Avlsuta med färsk frukt eller bär i säsong.
Ladda också med mer bröd till den riktigt hungrige. Formbröd med råg är ett bra lättbakat alternativ.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Musslor konserv u lag   300 g
  Matvete, 1 dl = 70 g   3,5 dl
  Morot   1 st
  Paprika gul   2 st
  Tomat, körbärstomater   125 g
  Lök röd   1 st
  Fänkål   1 st
  Friséesallat   0,5 st
  Persilja blad   1 dl
  Dressing:  
  Olivolja   4 msk
  Senap fransk   2 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Vitlöksbröd:  
  Vitt bröd på mjölk fibrer 4 % typ fiberfranska   4 skiva
  Olivolja   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Tillbehör:  
  Äpple m skal eller annan frukt i säsong   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 665 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 24,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,5 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 216 mg Min 22 mg
Folat 185 mcg Min 120 mcg
Järn 12,8 mg Min 3,8 mg
Zink 8,4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Idag finns miljömärkta musslor av alla slag: Såväl konserverade, färska och djupfrysta kan vara Krav- eller MSC märkta.
Matvete kan bytas mot andra favoritgryn som mathavre, dinkel eller kanske bulgur.

 


Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.