Tina filodegsplattorna i en plastpåse. Eller använd färsk.
|
Gör fyllningen: Tina spenaten och grovhacka den. Eller om du använder färska blad: skölj, grovhacka och låt dem bara "smälta" ned i en bottenskyla vatten i en kastrull. Det tar bara några minuter på högsta värme. Låt svalna.
|
Riv fårosten och blanda med uppvispat ägg, Vispa i potatismjöl, pressad vitlök, timjan och svartpeppar.
|
Bred ut ett filoark. Pensla med lite olja. Täck med ett ark filodeg. Dela i 4 långa remsor. Lägg en klick, drygt 1 msk fyllning i änden av varje remsa. Vik över ett av de nedre hörnen över fyllningen så att det bildas en triangel. Fortsätt därefter att vika/rulla remsan så att det blir ständigt nya trianglar och till slut ett paket. Inte så svårt att förstå om när man står där med remsorna.
|
Lägg varje paket=pirog med sista skarven ned på en plåt.
|
Fortsätt på samma sätt med resten av arken och fyllningen. Det ska bli 16 piroger.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Lägg alla piroger tätt på samma plåt: de jäser inte och blir inte större, möjligen högre. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.
|
Grädda i mitten av ugnen till vacker färg. Drygt 10 minuter brukar vara lagom.
|
Servera pirogerna varma, ljumma eller kalla. För en hel måltid krävs också en sallad eller råkostfat samt en frukt.
|