MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Grekiska piroger med fårost och spenat

Vår Sommar Höst Vinter
fetaost filodegspiroger nässelpiroger Piroger av alla slag är bra buffémat, uppskattade på picknicken och som fredagsmys. Piroger går nästan alltid att förbereda. Kanske till Pingstafton?
Grekiska piroger bakas av tunna, tunna ark färdig filodeg. Fyll dem som här med spenat, mangold, nässlor, grönkål eller andra gröna blad och salt grekisk fetaost. Satsen ger 16 piroger.
Gör så här
Tina filodegsplattorna i en plastpåse. Eller använd färsk.
Gör fyllningen: Tina spenaten och grovhacka den. Eller om du använder färska blad: skölj, grovhacka och låt dem bara "smälta" ned i en bottenskyla vatten i en kastrull. Det tar bara några minuter på högsta värme. Låt svalna.
Riv fårosten och blanda med uppvispat ägg, Vispa i potatismjöl, pressad vitlök, timjan och svartpeppar.
Bred ut ett filoark. Pensla med lite olja. Täck med ett ark filodeg. Dela i 4 långa remsor. Lägg en klick, drygt 1 msk fyllning i änden av varje remsa. Vik över ett av de nedre hörnen över fyllningen så att det bildas en triangel. Fortsätt därefter att vika/rulla remsan så att det blir ständigt nya trianglar och till slut ett paket. Inte så svårt att förstå om när man står där med remsorna.
Lägg varje paket=pirog med sista skarven ned på en plåt.
Fortsätt på samma sätt med resten av arken och fyllningen. Det ska bli 16 piroger.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg alla piroger tätt på samma plåt: de jäser inte och blir inte större, möjligen högre. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.
Grädda i mitten av ugnen till vacker färg. Drygt 10 minuter brukar vara lagom.
Servera pirogerna varma, ljumma eller kalla. För en hel måltid krävs också en sallad eller råkostfat samt en frukt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Filodeg plattor   8 ark
  Rapsolja   2 msk
  Fyllning:  
  Spenat fryst hel   250 g
  Fetaost fett 25 %   200 g
  Ägg ekologiskt   2 st
  Potatismjöl   1 msk
  Vitlök   2 klyft
  Timjan, torkad   2 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Pensling:  
  Ägg ekologiskt   0,5 st
  Sesamfrön torkade   1 msk
Näringsämne Mängd
Energi 395 kcal
Protein 18 g
Fett 24,9 g
Mättade fettsyror 9,9 g
Kolhydrater 24 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 8 mg
Folat 108 mcg
Järn 2,4 mg
Zink 2,9 mg

Vegan? Byt fetaosten till en mjölkfri krämig ost och byt ägget mot några matskedar sojamjöl.
Vill du frysa in pirogerna till ett senare tillfälle? Frys dem innan de gräddas så blir de härligt frasiga efter gräddningen. Det spelar ingen roll att filodegen redan varit fryst; den görs av vetemjöl, vatten, några droppar olja och förstörs inte smakmässigt av en omfrysning.

 


Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt