MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Semlor med hemgjord mandelmassa

Vår Vinter
fastlagsbulle fettisdagsbulle ekologiska semlor Äntligen! Fastlagsbulle, semla, fettisdagsbulle kärt bakverk har många namn.
Dessa bullar är inte alltför stora och smakar bra som dessert efter en lättare soppa.
Göra egen mandelmassa är inte svårt och den blir med sin kraftiga mandelsmak mycket läcker; Skålla inte bort skalet! Det är i skalet smaken och nyttiga antioxidanter sitter.
Gör så här
Mät upp mjölk, rapsolja i en stor bunke. Smula i jästen och rör tills det mesta löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och rör i mjölet.
Arbeta kraftigt och länge, 10 minuter. Allra helst med maskin (el-visp är okey).
Strö över saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Kolla att degen är seg; du ska kunna drag ut den en bit...
Häll degen i en oljad bunke (lättare att få ut all deg sedan) som är ungefär dubbelt så stor som degen. Jäs övertäckt i 30-40 minuter tills degen är nästan dubbelt så stor.
Ta upp på mjölat bakbord. Dela i två halvor. Och varje halva i 8 eller 10 bitar. Rulla varje bit till en bulle.
Lägg på plåt med bakplåtsduk. Täck med bakduk. Det krävs två plåtar.
Värm ugnen till 250 grader.
Jäs på varmt ställe tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
Gör mandelmassan under tiden: Mal 3/4 delar av mandeln och finhacka 1/4 del eller kör all mandel till fint, fint hack i matberedare. Blanda mandelmjöl och florsocker. Rör i vattnet och rör till en slät smet.
Pensla bullarnas ovansida med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda klart. Det tar ungefär 7-10 minuter. Kolla att färgen är fin och bullen lätt.
Låt svalna på galler under duk.
När bullarna svalnat och det är dags att göra semlor: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur inkråmet. Lägg i en skål och häll på mjölk. Låt svalna några minuter och rör i mandelmassan.
Fördela fyllningen i bullarna. Lägg på några matskedar grädde på varje bulle, täck med lock och pudra över florsocker; Använd en tesil.
Servera semlorna efter en soppa eller som festligt mellanmål under sportlovet.
INGREDIENSER
1 sats Uppdatera

   RåvaraMängd
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   5 dl
  Rapsolja eller 100 g smör   5 msk
  Jäst   1 paket
  Socker   1 dl
  Kardemumma, mald eller finstött   3 tsk
  Vetemjöl, eko, stenmalet   12 dl
  Salt   1 tsk
  Rapsolja   1 msk
  Vetemjöl, eko, stenmalet   1 dl
  Ägg ekologiskt   1 st
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2 dl
  Vispgrädde fett 40 %   5 dl
  Florsocker   2 msk
  Mandelmassa:  
  Sötmandel torkad   4 dl
  Florsocker   2 dl
  Vatten   8 msk
Näringsämne Mängd
Energi 8275 kcal
Protein 167 g
Fett 444,6 g
Mättade fettsyror 157 g
Kolhydrater 883 g
Fibrer 47 g
C-vitamin 16 mg
Folat 940 mcg
Järn 23,2 mg
Zink 20,7 mg

OBSEVERA: Satsen ger 16 mellanstora bullar eller 20 små. Mängden mandelmassa och fyllning är tänkt till hela satsen. Så vill du veta näringsvärdet på en enda semla måste du dividera med 16 eller 20.
Gör du bara fyra-fem bullar ta bara: 1 dl mandel, ½ dl florsocker och 2 msk vatten. Fyll bullarna med 1-1½ dl vispgrädde.
Rädd för mycket socker? Och vill du ha en mindre söt fyllning: halvera florsockermängden...
Här har vi bakat bullarna med rapsolja. Gillar du smör och inte är rädd för mättade fettsyror ta smör istället.
Veganska, mjölkfria semlor hittar du här.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair