MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Valentintårta

Vår Höst Vinter
ekologisk Allahjärtansdag kaka utan e-nummer Baka en god kaka och förvandla den till en tårta med en sötsyrlig och rosa glasyr. Perfekt att överraska nära och blivande kära på under Alla hjärtans dag den 14 februari men också förstås med en rosa kaka på kvinnodagen den 8 mars.
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något.
Smörj och mjöla en kak/pajform med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Skölj apelsinen, använder du en konventionell skrubba även med handdiskmedel. Riv skalet fint. Blanda skalet med vetemjölet.
Vänd ner det smälta smöret och mjölet växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt ihop till en slät smet. Häll i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter tills kakan har släppt i kanten. Ta ur ugnen.
Låt kakan svalna 5 minuter och ta bort formen. Lägg på ett fat
Rör ihop florsocker med pressad apelsin. Smeten ska knappt rinna. Ta i mer florsocker om den är rinnig. Bred glasyren på den varma kakan. Låt svalna och garnera med geléhjärtan.
Vill du servera kakan som efterrätt? Bjud på en stadig soppa före.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt   3 st
  Smör fett 80 %   100 g
  Socker   2,5 dl
  Apelsinskal, från 1 blodapelsin   15 g
  Vetemjöl, eko   2,5 dl
  Glasyr:  
  Florsocker   1 dl
  Blodapelsinjuice färskpressad   1,5 msk
  Dekoration:  
  Geléhjärtan ekologiska, ca 20 st   100 g
Näringsämne Mängd
Energi 760 kcal
Protein 11 g
Fett 25,8 g
Mättade fettsyror 15,1 g
Kolhydrater 120 g
Fibrer 1 g
C-vitamin 9 mg
Folat 48 mcg
Järn 1,5 mg
Zink 0,8 mg

Satsen ger cirka 10 inte alltför stora bitar. En bit kaka bidrar då med 76 kcal, 2,6 g fett varav 1,5 g är av mättat slag.
Med blodapelsin blir kakan romantiskt rosa utan konstgjorda färgämnen... Istället för blodapelsin kan du ta skal och saft från en blond apelsin och spetsa glasyren med 1 droppe rödbetsspad.
Bakpulver saknas inte i receptet, med tillräckligt med socker och ägg i smeten höjs kakan ändå.
Som mjölkallergiker kan du byta smöret mot 3/4 neutral rapsolja + 1/4 dl vatten.

 


KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka