MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Nässelsoppa med ägg och fattiga riddare

Vår
nässlor ekologisk förlorade ägg fattiga riddare Nässelsoppa av egenplockade nässlor - glöm inte handskarna - är ett av de allra första vårtecknen. Få grönsaker är så näringstäta som nässlor. Det verkligen kryllar av järn och mineralar, karotener, folater och andra hälsoämnen i nässlor.
Skarva med lite spenat om du tycker nässelsmaken blir för stark eller om du inte hittar tillräckligt med nässlor.
Gör så här
Rensa bort skräp och skölj nässlorna noga i flera vatten. Lägg nässlorna i en kastrull. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt koka någon minut. Häll av vattnet, men spar det. Hacka nässlorna fint.
Skala lök och potatis. Skär i mycket fina bitar.
Mät upp "nässelspadet" och häll tillbaka i kastrullen tillsammans med lök och potatis. Koka under lock tills potatisen är mjuk. Lägg i spenat och nässlor. Koka upp.
Rör ihop vetemjöl och rapsolja till en pasta. Späd med lite nässelspad till rinnande konsistens. Vispa i soppan och rör tills soppan tjocknat.
Smaka av soppan med salt, peppar, timjan och klipp gräslök.
Servera soppan antingen kokta ägghalvor eller pocherade ägg, lite pyssligare men inte svårt. Gör så här:Koka upp några cm vatten i en stekanna + 2 tsk salt + 2 tsk vinäger per liter. Drag ned värmen tills vattnet sjuder och låt de knäckta äggen glida ner ett och ett i kokvattnet. Fortsätt att sjuda tills vitorna stelnat.
Duka också fram knäckebröd och "smör" till de hungrige. Som efterrätt föreslår vi "Fattiga riddare"- brödskivor som doppats i pannkakssmet, steks i smör och smaksätts med kanel och en aning socker. Blåbärsylt eller rivet äpple till.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Nässlor, hårt packad   10 dl
  Lök gul röd   1 st
  Potatis   4 st
  Nässelspad   1 l
  Spenat fryst   250 g
  Vetemjöl eko   2 msk
  Rapsolja   2 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Timjan, torkad   1 tsk
  Gräslök   0,5 dl
  Tillbehör:  
  Ägg ekologiskt rått   4 st
  Knäckebröd, råg, fullkorn   4 bitar
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Fattiga riddare:  
  Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska   6 skiva
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2,5 dl
  Vetemjöl eko   1,5 dl
  Salt   2 krm
  Ägg ekologiskt rått   1 st
  Smör fett 80 %   2 msk
  Blåbärssylt   6 msk
  Socker   2 tsk
  Kanel   2 tsk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 705 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 27,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,6 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 41 mg Min 22 mg
Folat 280 mcg Min 120 mcg
Järn 6,7 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Råd till icke äggätare: Byt äggen till soppan mot strimlor av tofu, hoummos eller kanske en klick italiensk böndipp
Semmeldags och sugen på semlor?
Nässelpotatis och Nässelplättar med ansjovis och rödlök är också utmärkta sätt att servera denna primör på

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka