MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Röding med fräst svamp och fänkål

Höst Vinter
närodlad fisk hemplockad svamp Festligt och fräscht en kall höstkväll eller isig vinterdag. Stek rödingen varsamt och servera med fräst svamp från frys, skafferi eller butik. Fänkålen blir som godast om man låter den mjukna på svag värme och ringlar över en anings aning honung.
Gör så här
Börja med att rensa rödingen om du inte köper färdig filé. Skär bort huvud, fenor och ryggben. Dra bort större ben som blivit kvar med pincett eller sax. Småbenen är så mjuka att du kan låta dem vara kvar. OBS dra inte bort skinnet. Salta köttsidan lätt.
Skala potatisen och koka den precis mjuk. Blanda olivoljan med pressad vitlök och salt.
Skölja och finhacka grönkålen.
Gör svampfräset medan potatisen kokar: Lägg konserverad, fryst eller färsk svamp i mindre bitar i kall panna. Sätt på högsta värme och låt mesta vätskan "koka" bort under omrörning då och då. Tillsätt olivoljan. Salta och peppra.
Gör fänkålsfräset: Skölj fänkålen och skiva den tunt från rot till topp dvs lodrätt. Låt fänkålen mjukna i 2 msk olivolja på låg värme utan att den bränns. Ringla över honung. Håll fänkålen varm.
Dags att fortsätta med potatisen. Lägg i grönkålshacket i potatisgrytan innan du häller av kokspadet. Obs spar någon deciliter av kokspadet till spädning.
Krossa potatisen grovt. Häll på oljan med vitlök och salt. Rör om lite slarvigt och späd med kokspad till lagom konsistens. Rör om igen.
Torka av rödingen. Stek den snabbt i het panna och med smör. Börja med "köttsidan" ned. Och låt bara fisken få fin färg. Vänd och stek efter på skinnsidan. Salta mycket lätt och peppra.
Stek några minuter tills fisken inte är helt genomstekt. Den steker efter och gör du så här blir fisken inte torr.
Servera rödingen med krossad potatis, fräst svamp och fänkål samt en klyfta citron.
Avsluta med en fräsch sötsyrlig citrussallad med grape, apelsin, småcitrus och lime.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Röding, filé men med skinn   600 g
  Smör   20 g
  Salt, svartpeppar   0
  Krossade potatis:  
  Potatis   10 st
  Olivolja   2 msk
  Vitlök   2 klyft
  Grönkål   50 g
  Potatisvatten   0,5 dl
  Salt   1 tsk
  Svampfräs:  
  Karl-Johan svamp, färsk   8 dl
  Olivolja   1 msk
  Fänkålsfräs:  
  Fänkål   600 g
  Olivolja   2 msk
  Citron   1 st
  Honung   4 tsk
  Citrussallad - sötsyrlig  
  Grapefrukt   2 st
  Apelsin   2 st
  Småcitrus clementin mandarin satsuma   1 st
  Lime   1 st
  Florsocker   2 tsk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 785 kcal 625 - 875 kcal
Protein 43 g 19 - 38 g
Fett 29,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,6 g Max 9 g
Kolhydrater 76 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 252 mg Min 22 mg
Folat 160 mcg Min 120 mcg
Järn 5,6 mg Min 3,8 mg
Zink 3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Svensk odlad röding kan även gravida och barn äta. Till skillnad mot den viltfångade innehåller den inte miljögifter i skadliga mängder.
Många odlingar av röding finns i gamla kraftverksdammar eller fördämda vatten där den ursprungliga faunan faktiskt växer till bättre tack vare odlingarna. De näringsfattiga vattnen får ett nödvändigt tillskott av näring från odlingarna.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang