MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Isterband i ugn

Vår Höst Vinter
Isterband på äppel- och lökbädd surkål Till knaperstekta isterband är syrliga och ugnsbakade äpplen ett perfekt komplement. Surkål och potatismos är det många som också vill ha till den småländska charkuteriedelikatessen.
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Pensla en ugnssäker form med rapsolja.
Skölj och skär äpplena i klyftor. Skala och skär löken i tunna klyftor. Fördela i formen. Snitta korven och lägg ovanpå äpplena och löken. Strö över enbär.
Stek isterbanden tills de och äpplena fått fin färg, 15- 20 minuter. Stäng av värmen de sista 10 minuterna och låt allt bli klart på eftervärmen.
Koka potatismos: Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuka. Häll av kokvattnet men spar någon deciliter. Stöt potatisen grovt. Tillsätt margarin och mjölk. Smaka av med salt och späd eventuell med kokvatten till lagom konsistens.
Värm surkålen försiktigt tills den är knappt ljummen. För hög temperatur dödar de nyttiga mjölksyrebakterierna. En stark svensk senap är också gott till.
Duka fram knäckebröd till den hungrige. Avsluta med färsk frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Isterband fett 15 %   400 g
  Rapsolja   1 msk
  Äpple m skal   4 st
  Lök gul röd   2 st
  Enbär   1 msk
  Potatismos:  
  Potatis, 1 mellanstor potatis = 90 g   800 g
  Flytande margarin 80%   1 msk
  Salt   1 tsk
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2 dl
  Svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Senap svensk   4 msk
  Surkål konserv m lag   250 g
  Knäckebröd, råg, fullkorn   4 bitar
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Apelsin eller annan frukt i säsong   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 770 kcal 625 - 875 kcal
Protein 21 g 19 - 38 g
Fett 28,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,6 g Max 9 g
Kolhydrater 98 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 171 mg Min 22 mg
Folat 143 mcg Min 120 mcg
Järn 3,3 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Kokt, gärna pressad potatis är förstås ett bra alternativ till isterband.
Sugen på att jäsa din egna surkål? Givetvis finns recept på MUMS.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka