MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Potatiskaka med tomat-och bönsallad

Vår Sommar Höst Vinter
snabblagad, billig mat för fredagsmys Avskräcks inte över de enkla råvarorna; Riktigt gott brukar såväl stora som små tycka.
Och en liten portion god vaniljglass med varm blåbärssås är en perfekt avslutning.
Gör så här
Börja med bönsalladen: Häll av ev. spad från bönorna och skölj den hastigt. Låt rinna av. Skala och hacka rödlöken fint. Skär tomaterna i halvor.
Varva bönor, lök och tomater i en skål. Strö över chili flakes och salt. Blanda och låt stå medan potatiskakorna steks.
Skala den kokta potatisen och riv den grovt på råkostjärn. Skala och finhacka löken.
Vispa upp äggen med salt och vatten. Vänd ner potatis och lök växelvis i äggsmeten.
Hetta upp hälften av rapsoljan i en stor stekpanna. Stek halva mängden smet till 2 kakor. Stek ett par minuter på var sida. Ta upp och håll varmt eller värm senare i mikro. Stek resten av smeten på samma sätt.
Smaka av bönsalladen med basilikablad, pressad citron och olivolja.
Avsluta måltiden med en klick vaniljglass och blåbärssås: Värm blåbären och smaka av med en matsked florsocker till en aning sötma lagom för att lyfta fram blåbärssmaken. Späd ev. med lite vatten till lagom såskonsistens.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Potatis kokt   7 st
  Lök gul röd   1 st
  Ägg ekologiskt   4 st
  Salt   1,5 tsk
  Vatten   5 msk
  Rapsolja   2 msk
  Bönsallad:  
  Kidneybönor röda bönor konserv   6 dl
  Lök röd   2 st
  Körsbärstomater   250 g
  Persilja/basilika blad   1 dl
  Chili flakes   1 krm
  Örtsalt   0,5 tsk
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Olivolja   2 msk
  Dessert:  
  Vaniljglass fett ca 10 %   300 g
  Blåbär färska / frysta naturella   275 g
  Florsocker   1 msk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 680 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 27,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,4 g Max 9 g
Kolhydrater 75 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 65 mg Min 22 mg
Folat 159 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Potatiskaka är superbra mat för det lilla en eller två persons hushållet.

 


Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat