MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Tomat- och linssås till pasta

Vår Höst Vinter
läcker vegetarisk veganrecept pastasås Pasta med tomatsås är alla barns och många vuxnas favoriträtt. Koka den med linser istället för köttfärs. Mycket gott, mer miljövänligt och minst lika nyttigt. Väljer du dessutom röda linser går det snabbt.
Gör så här
Börja med att skölja linserna och låt dem rinna av i en trådsil.
Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri.
Hetta upp oljan i en gryta, gärna gjutjärn. Fräs lök och grönsaker lätt under omrörning utan att de tar färg. Häll på linser, vatten och krossade tomater.
Tillsätt buljong. Koka upp, lägg på lock och låt puttra under lock i 10 till 30 minuter beroende på vilka typ av linser du använt. Den kortare tiden för röda, små svarta för mellantid och lång för grå, vanliga linser.
Smaka av med oregano, salt och peppar. Späd med mer vatten om det behövs. Och låt koka i ytterligare några minuter.
Garnera med färsk eller fryst persilja/basilika och oliver.
Servera med pasta och riven ost.
Fresta gärna med en råkosttallrik och vinägeroljedressing (= 1 del vardera av olja, vatten, vinäger) före eller efter pastan. Förslag på råkost och sallad hittar du på denna länk.
Avsluta med en kiwi eller annan frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Tomater krossade konserv m lag   400 g
  Linser torkade   1,5 dl
  Lök gul röd   2 st
  Vitlök   2 klyft
  Morot   1 st
  Rotselleri, liten bit   50 g
  Olivolja   3 msk
  Vatten   2 dl
  Grönsaksbuljong, puck eller tärn   1 tärn
  Oregano, torkad   1 tsk
  Salt, svartpeppar   0
  Persilje/basilika blad   0,5 dl
  Oliver gröna/svarta inlagda   12 st
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Tillbehör:  
  Parmesanost riven, 1 dl = 75 g   75 g
  Råkost u dressing   200 g
  Olivolja   1 msk
  Vatten   1 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1 msk
  Örtsalt   1 krm
  Kiwi   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 820 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 22,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,2 g Max 9 g
Kolhydrater 112 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 104 mg Min 22 mg
Folat 259 mcg Min 120 mcg
Järn 5,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt koosten till en vegetarisk ost eller strö över några matskedar rostade jordnötter som du hackat grovt... Koka gärna såsen liksom andra såser, grytor, soppor med tomat i en gjutjärngryta. Tomatens syra fäller ut järn och järnberikar rätten på ett naturligt vis. Obs. förvara inte den färdiga såsen någon längre tid i gjutjärnsgryta; den blir fullt mörk och kanske t.o.m. järnsmakande...

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat