MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Inkokt lax med grönkål och marinerade gulbetor

Vår Höst Vinter
Festlig kall lax med pressad potatis Läcker lax med len stuvning av grönkål eller spenat och granna gula betor är en festlig rätt för vardag och fest. Mat med många smaker men utan krusiduller.
Gör så här
Börja med att koka in laxen: Koka upp vatten, salt, vitpepparkorn, ättika, skivad lök och dillfrön. Låt koka i 5 minuter i en vid kastrull. Lägg i den hela fiskfiléen med skinnsidan upp. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 5 minuter. Drag från värmen, ställ på skärbräda, låt efterkoka och svalna.
Efter ca. 15-20 minuter har spadet och fisken svalnat. Drag av skinnet och lägg upp fisken på ett fat. Förvara svalt
Medan fisken svalnar är det dags för de marinerade gulbetorna. Koka dem mjuka med skal - det tar ca 20 minuter. Skala betorna medan de är varma. Skiva betorna och blanda en dressing av olja, vatten, vinäger presad vitlök och smaka med salt och peppar. Häll dressingen över de varma betorna och blanda ner hackade persilja.
Värm/ smält grönkålen/spenaten i en kastrull. Skaka ihop vetemjöl och mjölk i en redningsbägare. Rör i hacket av gröna blad. Låt tjockna medan du rör. Smaka av med en aning salt, peppar och en klick smör.
Dekorera laxen med vad du har: strimlad purjolök eller dill, citronklyftor och servera med pressad potatis, lättstuvad grönkål och marinerade gulbetor.
Avsluta med en desserttallrik med torkad frukt och några nötter.
Eller förstärk måltiden med knäckebröd, bordsmargarin eller nötsmör av något slag. Avsluta då med en frukt i säsong.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax, skinn och benfri   500 g
  Vatten   5 dl
  Salt   1,5 tsk
  Vitpepparkorn   3 st
  Ättika ättiksyra 12 %   2 tsk
  Dillfrön   1 tsk
  Lök gul   1 st
  Grönkål, spenat fryst   500 g
  Vetemjöl oberikat   2 msk
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1 dl
  Salt, peppar   0
  Smör fett 80 %   1,5 msk
  Potatis, 1 mellanstor = 90 g   800 g
  Purjolök   50 g
  Citron   1 st
  Marinerade gulbetor:  
  Gulbeta   500 g
  Rapsolja   1 msk
  Vatten   1 g
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Persilja blad   0,5 dl
  Salt, peppar   0
  Dessertgodis:  
  Äpplen torkade   4 ring
  Aprikoser torkade   8 st
  Fikon torkade   4 st
  Cashewnötter   5 msk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 30,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8 g Max 9 g
Kolhydrater 80 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 98 mg Min 22 mg
Folat 202 mcg Min 120 mcg
Järn 4,1 mg Min 3,8 mg
Zink 2,7 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Istället för grönkål eller spenat går det förstås också bra med mangold, nässlor eller kirskål. Välj efter säsong och smak.
Nötter av skilda slag ger god smak, mättnad och är en bra källa till nyttiga fetter och mineraler. Cashewnötter är mycket rika på zink.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair